ARTSEN ZONDER GRENZEN

Artsen zonder Grenzen vraagt toegang tot patiënten in Gazastro

Artsen zonder Grenzen vraagt toegang tot patiënten in Gazastrook Operatie Israëlisch leger blokkeert teams

Gaza/Amsterdam 11 oktober 2004- Sinds de start van de operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook op 28 september jl. kunnen de medische teams van Artsen zonder Grenzen (AzG) de grote meerderheid van de patiënten in de Gazastrook niet meer bereiken. Ondanks dat de organisatie dagelijkse meerdere verzoeken doet aan de Israëlische autoriteiten om de teams toegang te verlenen de mensen in nood is er nog steeds geen toestemming gekregen.

De Gazastrook is als gevolg van de operatie in drie delen verdeeld. Als gevolg hiervan kan AzG haar patiënten niet bereiken. AzG heeft sinds het begin van de operatie talloze verzoeken om hulp gekregen van de afgesloten bevolking in Beit Hanoun, Beit Lahia en Jabaliya. Er is behoefte aan voedsel, water en medicijnen. Het Israëlisch leger geeft de teams van AzG echter geen toegang tot de bevolking in deze gebieden. Ook aan het verzoek van de ziekenhuizen om psychologische bijstand aan het personeel te verlenen kan AzG niet voldoen, omdat ook de ziekenhuizen midden in de gevechtszones liggen en onbereikbaar zijn.

AzG werkt sinds november 2000 in de Gazastrook. Het werk bestaat uit medische hulp(inclusief geestelijke gezondheidszorg) en sociale ondersteuning aan de Palestijnse bevolking.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van Artsen zonder Grenzen. Tel. 020-5208958. Interviews zijn mogelijk (in het Engels) met de coördinator van het werk van AzG in Jeruzalem.

11 okt 04 12:17