Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Studie Beurs en scholieren starten protestactie tegen bonden

Amsterdam, 11 oktober 2004 Met de kreet Ik ben belangrijker dan voetbal! zijn Studie Beurs en de scholierenwebsite Schoolweb.nl een landelijke protestactie begonnen tegen de voor aanstaande donderdag afgekondigde vervoersstaking. Op die dag vindt in de Jaarbeurs Utrecht Studie Beurs 2004 plaats, het grootste oriëntatie-evenement voor studie en beroep, waar tienduizenden scholieren veelal onder begeleiding van leraren of decanen met het openbaar naar toe komen. De bonden hebben deze dag gekozen om het voetbal en de herfstvakantie te ontzien .

Vooraf zijn de betrokken FNV bonden en hun voorzitter persoonlijk geïnformeerd over het tijdstip waarop de beurs wordt gehouden evenals het feit dat een staking tienduizenden scholieren zou duperen en het werk van duizenden docenten en decanen in de voorbereiding op school ongedaan zou maken. Inmiddels hebben ook de VSNU, de HBO-Raad, de NVS-NVL (de vereniging voor schooldecanen en leerlingbegeleiders) en Job, het platform voor Mbo-leerlingen zich tegen deze stakingsdatum uitgesproken. Het is niet de eerste keer dat vakbondsacties Studie Beurs belemmeren, ook in 2003 hebben bonden tijdens de beurs acties op touw gezet.

Studie Beurs

Studie Beurs is het grootste evenement voor studiekeuze en beroepsoriëntatie in Europa en biedt meer dan 90.000 scholieren en studenten het meest complete overzicht van de mogelijkheden omtrent studeren in binnen- en buitenland en beroep. Het is het enige allesomvattende evenement van mbo-, bachelor-, en masteropleidingen in Nederland. In 2004 zullen ruim 90.000 scholieren, studenten, decanen en ouders de beurs bezoeken. Onder de 270 exposanten bevinden zich onder andere alle universiteiten, hogescholen, mbo-instellingen, krijgsmachten en brancheorganisaties. Voor studenten is op Studie Beurs het Sum MasterPaviljoen ingericht, waar alle informatie over masteropleidingen in binnen- en buitenland te vinden is. Er zijn diverse beroepenpleinen op de beurs en er is een speciaal programma voor ouders en voor buitenlandse scholieren. Op Scope on the Globe presenteren buitenlandse instellingen zich met hun studie aanbod.

#####