Ingezonden persbericht


-Persbericht-

CDA: typisch oude PvdA in intern rapport over deelgemeenten

De Rotterdamse CDA-fractie heeft met verbazing kennisgenomen van de plannen van de PvdA-commissie voor afschaffing van het deelgemeentebestel. CDA-fractievoorzitter Harm van den Born: Dit is typisch de oude PvdA. Het voorstel is namelijk technocratisch, centralistisch en natuurlijk blijven de Rotterdamse diensten weer buiten schot. Als klap op de vuurpijl mag een ambassadeur de problemen oplossen; die zal dan wel veel op het stadhuis zitten.

Het CDA is voorstander van een politiek die dicht bij de mensen staat, een bestuur dat in wijken en buurten een brede democratische legitimatie vindt. In de ledenvergadering van 12 mei 2004 hebben ook de leden van het CDA nadrukkelijk de wens uitgesproken voor een politiek bestuur dat dicht bij de burgers staat.

Harm van den Born stelt dat het voorstel van de PvdA-commissie de stedelijke politiek overschat: Stedelijk praten wij over hoofdlijnen, gaat het om kaders. Op deelgemeentelijk niveau is er tijd en ruimte om een sterke band aan te gaan met burgers, organisaties en instellingen en kan concreet en direct worden gewerkt aan de leefbaarheid van straten, buurten en wijken. Dat is voor het CDA een belangrijke kwalitatieve versterking van het stadsbestuur. Daarin zit de kracht van de deelgemeenten, dat is waar ze goed in zijn en dat is het CDA heel wat waard.

Natuurlijk vraagt deze tijd, anno 2004, om andere verhoudingen tussen burgers en overheid. De leden van het CDA hebben op 12 mei aangegeven, dat er kritisch gekeken mag worden naar bevoegdheden en de huidige omvang van deelgemeenten, zodat na maart 2006 gewerkt kan worden aan de bestuurlijke vernieuwing van Rotterdam.

De CDA-fractie is zich ervan bewust dat de uitlatingen zijn gedaan door een interne commissie van de PvdA. Discussie kan altijd. Zeer benieuwd is de CDA-fractie naar de reacties van onze PvdA-collega s in de gemeenteraad , aldus Harm van den Born.

Rotterdam, 11 oktober 2004

---

Noot voor de redactie/