KWF KANKERBESTRIJDING

Europese Week Tegen Kanker 2004 in teken van passief roken

Amsterdam, 11 oktober 2004 - Het terugdringen van zowel actief als passief roken levert de beste bijdrage aan de strijd tegen kanker. Tijdens de Europese Week Tegen Kanker die vandaag van start gaat, pleit KWF Kankerbestrijding, samen met alle andere Europese organisaties op het gebied van kankerbestrijding, voor een strenger tabaksontmoedigingsbeleid. Het thema van 2004 is passief roken.

KWF Kankerbestrijding stuurt, bij aanvang van de Europese Week Tegen Kanker, een brief naar minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om hem aan te sporen het Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) op korte termijn te ratificeren. Het verdrag, dat een aantal maatregelen omvat voor een effectief tabaksontmoedigingsbeleid, is door 192 landen ondertekend. Om het verdrag in werking te stellen zijn veertig ratificaties nodig. Op dit moment hebben 32 landen het verdrag geratificeerd.

Bescherming niet-rokers

Een wezenlijk onderdeel van een goed tabaksontmoedigingsbeleid is de bescherming van niet-rokers. Jaarlijks overlijden in Nederland enkele honderden mensen door passief roken. Werknemers hebben sinds 1 januari 2004 recht op een rookvrije werkplek. Ook horecamedewerkers zouden in een rookvrije omgeving moeten kunnen werken.

Vrijblijvend

Het stappenplan 'Gewoon Gastvrij' van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), waarin stappen worden voorgesteld om het roken in horecagelegenheden terug te dringen, is te vrijblijvend. Van controle, monitoring, en sancties is geen sprake. KWF Kankerbestrijding pleit voor meer sturing in de horeca om het roken ook daar terug te dringen.

Tabaksrook bevat meer dan 4.000 chemische verbindingen. Van minstens veertig daarvan is bekend dat zij kanker kunnen veroorzaken. Er bestaat geen veilige ondergrens voor kankerverwekkende stoffen. KWF Kankerbestrijding pleit ervoor om tabaksrook aan te merken als carcinogene (kankerverwekkende) stof. Bij deze classificatie zou de tabakswet ook in horecagelegenheden zonder restricties van toepassing zijn.


---

Mededeling voor de redactie,