Ingezonden persbericht


Protest tegen vertrekcentrum in Amsterdam

Vertrekcentrum = nep-oplossing

Geen vertrekcentrum in Amsterdam!

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is met Burgemeester Cohen overeengekomen AZC Noord in Amsterdam om te bouwen tot een vertrekcentrum. Wij vinden het onacceptabel dat de gemeente Amsterdam mee gaat werken aan het uitsluiten, opsluiten en uitzetten van mensen die al jarenlang in Nederland wonen. Van de 26.000 asielaanvragers die minister Verdonk wil verwijderen, zijn er 23.000 nog niet eens uitgeprocedeerd. Wij vragen ons af of politiek Den Haag hiermee niet al te voorbarige conclusies trekt en een openlijk wantrouwen uitspreekt naar asielaanvragers. Dit kabinetsbeleid gaat in tegen Europese verdragen, de Rechten van het Kind en de Conventie van Genève.

Wij zijn van mening dat het huidige wanbeleid zal leiden tot nog meer mensen die niet anders kunnen dan kiezen voor de illegaliteit, met alle gevolgen van dien. Mensen zullen wel administratief verwijderd zijn maar in werkelijkheid gedwongen worden tot een zwervend bestaan.

Vluchtelingen worden gedurende acht weken in hun woning of AZC geïntimideerd om 'vrijwillig' terug te keren. Na deze periode wordt men gevorderd naar een vertrekcentrum te gaan, waar opnieuw acht weken van intimidatie volgen. Tijdens het verblijf in een vertrekcentrum worden mensen verplicht gesteld zich tweemaal per dag te melden. Van vrijheid is dan ook nog nauwelijks sprak. Na die tijd worden ze ofwel op straat gezet of wederom voor acht weken naar een uitzetcentrum in Schiphol of Zestienhoven gestuurd. In deze centra worden mensen zonder direct daglicht en humane voorzieningen opgesloten. De centra raakten in opspraak vanwege hun gebrekkige medische voorzieningen.

Dit is geen nieuwe strategie. Al eerder hebben we in Ter Apel een verwijdercentrum gekend. Uit die ervaringen bleek dat de meerderheid van de vluchtelingen uiteindelijk terug op straat werden gezet en de titel 'Met onbekende bestemming vertrokken' meekregen. Slecht in enkele gevallen lukte het mensen daadwerkelijk uit te zetten.

Het buitenschuldcriterium (mensen die in alle gevallen aantoonbaar hebben meegewerkt aan hun uitzetting, zonder resultaat) is een wassen neus. Mensen uit landen als China, Eritrea, Somalië en Azerbeidzjan, waarvan de ambassades weigeren documenten te verstrekken aan vluchtelingen kunnen niet terug. Toch krijgen ook zij geen verblijfspapieren in Nederland. Zo kan er altijd wel een manier gevonden worden om iemand ervan te beschuldigen niet meegewerkt te hebben aan terugkeer.

Daarnaast worden onveilige landen maar al te gemakkelijk veilig verklaard. Mensen worden terug gestuurd naar bijvoorbeeld Irak, Congo, Turkije en Somalië. Er zijn verhalen bekend van mensen die na uitzetting meteen gearresteerd of zelfs verdwenen zijn.

Het TV-programma NOVA bracht onlangs dat er maar één vluchteling in het nieuwe vertrekcentrum in Ter Apel verblijft. Een nieuw fiasco lijkt geboren. De werkelijke reden waarom deze 26.000 medeburgers, die hier toch al drie tot vijftien jaar wonen, worden bedreigd met uitzetting, is omdat de huidige regering koste wat het kost een daad wil stellen. Dat de uitzetting van het grootste deel van de groep onmogelijk zal blijken en waar dit wel lukt mensen mogelijk in levensgevaar zullen raken als gevolg van dit beleid, baart het kabinet kennelijk geen zorgen. Dat velen niet anders kunnen dan kiezen voor een illegaal bestaan met schamele perspectieven, waarbij het recht op een waardig bestaan en zelfbeschikkingsrecht wordt geschonden, kan de huidige regeringsmacht blijkbaar ook niet deren.

Wij roepen de raadsleden van Amsterdam op in verzet te komen tegen het uitsluiten, opsluiten en uitzetten van medeburgers. Als stadsbestuur heeft u de zorgplicht voor al uw burgers. Mensen willens en wetens in een ondergeschikte positie dwingen en een groep creëren die geen rechten heeft, komt de stad niet ten goede en schaadt het welzijn van de inwoners. Zal iemand de vluchtelingen opvangen die na het verblijf in het vertrekcentrum in Amsterdam op straat komen te staan? En zo niet, wat zal er dan met hen gebeuren? Met de instemming van de komst van een vertrekcentrum in Amsterdam zou het stadsbestuur haar taak niet serieus nemen.

Geen vertrekcentrum in onze stad!

namens het ASKV/SV
Alice Beldman
voor meer informatie tel. 020-6272408 of 020-4205670

---- --