INSPECTIE VENW

IVW: Staatssecretaris Schultz neemt advies Linschoten over

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat is blij met het advies van de commissie-Linschoten. Deze commissie heeft onderzoek gedaan naar de tarieven die de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) berekent aan de luchtvaart voor het verlenen van vergunningen, brevetten en examens.

De commissie heeft voorgesteld tegemoet te komen aan de wens van de luchtvaartmaatschappijen om de kosten van toezicht vooraf te kunnen inschatten. De IVW stapt daarom af van een systeem dat grotendeels is gebaseerd op uurtarieven. Daarvoor in de plaats komt een systeem dat uitgaat van basistarieven die worden verhoogd met toeslagen afhankelijk van het type vergunning.

Binnen de commissie hebben vertegenwoordigers van de luchtvaartsector en de overheid intensief overleg gevoerd over het onderliggende kostenniveau van de verschillende activiteiten van IVW. Daarbij is voorzien dat door deze nieuwe systematiek in de overgangsfase tot 2007 de kleine luchtvaart relatief minder betaalt dan de grote luchtvaart.

In de nieuwe systematiek wordt meer aangesloten bij wat in de omliggende landen gebruikelijk is. De staatssecretaris wil voorkomen dat een verhoging leidt tot uitwijkgedrag op grote schaal van vliegers en bedrijven naar het buitenland. Dat betekent onder meer dat de vaste vergoeding voor examens, medische keuringen en bewijzen van bevoegdheid voor de recreatieve luchtvaart tot 2007 op het niveau van 2003 blijven.

De commissie meent dat de relatie tussen IVW en de kleine luchtvaart kan verbeteren door meer transparantie na te streven. Ze erkent dat de IVW een groot aantal taken voor de luchtvaartsector niet kostendekkend uitvoert. Daarom zal de IVW vanaf 2007 de daadwerkelijke kosten volledig doorberekenen. Dit kan echter pas nadat met de sector overleg heeft plaatsgevonden over de omvang van de inspectiewerkzaamheden en de doelmatigheid en effectiviteit hiervan.

De nieuwe regeling wordt binnenkort opengesteld voor inspraak en zal naar verwachting ingaan op 1 januari 2005.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met :

Woordvoering V&W: Hendrik Dek 070 3517794 06 53379479

Woordvoering IVW: Willard Elissen 070 3517484 06 53824311

11 okt 04 14:10