Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal, 11 oktober 2004 Nummer: 62

Begrotingstekorten Stadskanaal lager door arbeidsmarktbeleid

Burgemeester en Wethouders van Stadskanaal hebben de raad van de gemeente de begroting 2005 en het ombuigingsplan 2005 aangeboden. De begroting 2005 en de meerjarenraming 2006-2008 vertonen behoorlijke tekorten. In 2005 komt de gemeente ¬ 1,3 miljoen tekort. Dit tekort wordt in de daarop volgende jaren minder, maar in 2008 komt de gemeente toch nog ¬ 0,6 miljoen tekort. Stadskanaal ontkomt opnieuw niet aan bezuinigingen. In vergelijking met het scenario dat in de voorjaarsnota in mei van dit jaar werd geschetst, vallen de tekorten mee. Toen werd rekening gehouden met een gatvan twee tot tweeënhalf miljoen euro.

Minder mensen vragen om een uitkering

Een belangrijk deel van de lagere tekorten is te danken aan het arbeidsmarktbeleid van de gemeente. De maatregelen zoals Work First, waarbij mensen voor hun uitkering moeten werken en de begeleiding van werkzoekenden (reïntegratie) beginnen dui delijkvruchtenaftewerpen.

De in mei gevreesde toename van het aantal uitkeringsgerechtigden blijft achterwege. Het college verwacht dat dit aantal in 2005 zal stabiliseren rond de 850. Eerder was uitgegaan van een aantal van 900 aan het eind van 2004. De positieve effecten van het arbeidsmarktbeleid werken ook de komende jaren door. Tot 2008 wordt gerekend op een afname van het aantal uitkeringen naar 800. Hierdoor geeft de gemeente per jaar ongeveer ¬ 650.000,00 minder uit aan uitkeringen.

Ombuigingsplan

Daarnaast heeft het college al onderzoek gedaan naar een aantal ombuigingsopties. Dit heeft als doel geld vrij te maken om toch een aantal nieuwe beleidswensen op te starten waarvoor de beslissing niet meer uitgesteld kan worden. Ook heeft dit als doel tekorten alvast terug te dringen. Hiervan wordt verslag gedaan in het zogenaamde ombuigingsplan 2005.

Belastingverhoging en lagere lasten

In het kader van de ombuigingen stelt het college voor de onroerende zaakbelasting volgend jaar met 2% extra te verhogen. Jaarlijks verhoogt de gemeente deze belasting met 3%. De verhoging voor 2005 wordt, als het aan het college ligt, geen 3 maar 5%. Ook stelt het college een paar wijzigingen voor in het rente- en afschrijvingsbeleid van de gemeente. Met deze maatregelen en de belastingverhoging wordt voor afgerond

¬ 350.000,00 financiële ruimte gecreëerd in de begroting.

Tegen alle verwachtingen in ontvangt de gemeente vanaf volgend jaar ook nog

¬ 300.000,00 extra uit het gemeentefonds van het rijk. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties had in mei aangekondigd dat gemeenten rekening moesten houden met een forse daling van de uitkering van het gemeentefonds. Nu schrijft hij dat die sombere verwachtingen niet zijn uitgekomen.

Extra geld beschikbaar voor o.a. de STAR en verkeersveiligheid

Bij de beleidswensen waar nu een beslissing over genomen moet worden noemt het college o.a. de bijdrage aan de STAR en bijdragen aan de provincie in de kosten van aanpassing van twee provinciale wegen in de gemeente. Dit is het ongelijkvloers maken van de kruisingen van de N366 met de Nautilusweg en de Beumeesweg. Ook het aanleggen van een rotonde op de kruising van de Van Boekerenweg met de Handelsstraat en de Semsstraat valt hier onder. Verder wordt in het plan nog voorgesteld geld beschikbaar te stellen voor onderwijshuisvesting, peuterspeelzaalwerk, jongerenwerk, loket welzijn en zorg en de viering van nationale gedenkdagen in 2005. In totaal gaat het dan om ¬ 1,8 miljoen aan eenmalige uitgaven die gedekt worden uit de reserve incidentele bestedingen. Verder brengt het nieuwe beleid ¬ 250.000,00 aan structurele lasten mee, die ten laste van de in het ombuigingsplan gecreëerde financiële ruimte komen.

Takendiscussie

Het college en de gemeenteraad hebben besloten dat een takendiscussie uiterlijk in mei 2005 een oplossing moet bieden voor de meerjarige tekorten van de gemeente. De bedoeling is om het tekort in 2005 al terug te dringen met als uiteindelijk doel een sluitende begroting in 2008. Er moet dus minimaal ¬ 600.000,00 bezuinigd worden. Als de gemeente ook financiële ruimte wil hebben voor nieuw beleid, moet rekening gehouden worden met een bezuiniging van globaal ¬ 1 miljoen.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gardien Kiewiet van de afdeling communicatie, tel: 0599-631626.