Ingezonden persbericht


Directies nederlandse bedrijven vertrouwen blind op linux

Ondanks gebrekkig beeld verwacht éénderde van de Nederlandse bedrijven binnen 2 jaar Linux in te zetten

Nieuwegein, 11 oktober 2004 - Computer Associates International, Inc. (CA), s werelds grootste management softwarebedrijf en Independent Tool, informatieprovider op het gebied van softwarebeheer-tools, presenteren de resultaten van een nationaal ICT-onderzoek. ICT-managers van meer dan 100 Nederlandse bedrijven werden ondervraagd over diverse IT-onderwerpen. Op het onderdeel Open Source geven zij aan dat hun directies geen mening over Linux en Open Source hebben. Desondanks blijkt dat bedrijven verwachten op een aantal gebieden al snel Linux en Open Source in te gaan zetten.

Bij meer dan 60% van de ondervraagde bedrijven geven ICT-managers aan dat het management niet op de hoogte is van Linux en Open Source. 38% van de ondervraagden geeft aan momenteel Open Source voor Webservices in te zetten of dit van plan te zijn. De Webservices zullen gebruikt gaan worden voor de integratie van applicaties (55%) en het aanbieden van diensten aan bedrijven (51%). Bijna éénderde van de bedrijven overweegt binnen 2 jaar Linux in te zetten op dedicated servers. Een kwart zal binnen 2 jaar Open Source inzetten in de ontwikkelomgeving van het bedrijf.

Deze resultaten zijn opmerkelijk; ondanks het feit dat directies geen goed beeld hebben van Linux en Open Source, zal een groot deel van de bedrijven binnen twee jaar gedeeltelijk overstappen op Linux. Het blijkt dus dat er nog steeds een kloof bestaat tussen directies en ICT-managers. Eind 2001 concludeerde Ernst & Young al dat ICT-managers en directies verschillend aankijken tegen het eigen ICT-beleid. Ernst & Young voorspelde dat dit verschil zou leiden tot beslissingen die onafhankelijk van elkaar worden genomen. Het lijkt er op dat met betrekking tot het inzetten van Linux en Open source deze voorspelling waarheid is geworden.

CA hamert er bij bedrijven al jaren op dat de focus van IT moet worden verlegd naar het management ervan. Hierdoor kunnen aanzienlijke kosten bespaard worden, zegt Marcel den Hartog, Linux Strategist EMEA bij Computer Associates en bestuurslid van de Plone Foundation. Dit onderzoek toont eens te meer aan dat het directies ontbreekt aan inzicht in de voordelen van nieuwe ontwikkelingen als Open Source. Alleen een strategische aanpak bij de inzet van Linux en andere Open Source-software, waardoor IT- en bedrijfsdoelstellingen beter op elkaar worden afgestemd, voorkomt problemen in de toekomst. Er valt voor bedrijven op dit vlak een hoop te winnen.

(404 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Computer Associates
Computer Associates International, Inc. (NYSE:CA), s werelds grootste managementsoftwarebedrijf, levert software en diensten op het gebied vanbeheer, security, storage, life cycle en service management. Hiermee kunnen ondernemingen de performance, betrouwbaarheid en efficiency van hun IT-omgevingen optimaliseren. CA is opgericht in 1976, heeft haar hoofdkantoor in Islandia, N.Y. en is actief in meer dan 100 landen. Voor meer informatie, zie http://ca.com.

© 2004 Computer Associates International, Inc. One Computer Associates Plaza, Islandia, N.Y. 11749. All trademarks, trade names, service marks, and logos referenced herein belong to their respective companies.

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Kim van Bokhoven of Joost Galema van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: 040-235 46 00 Fax: 040-235 46 01 E-mail: kimv@lewispr.com www.lewispr.com
joostg@lewispr.com

Voor meer informatie over CA kunt u contact opnemen met Gregor Petri, CA: Tel: 030-604 83 45 Fax: 030-604 73 57 E-mail: gregor.petri@ca.com

LEWIS Global Public Relations

Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com