Gemeente Katwijk


---

Onvoldoende ondersteunde kandidaat heeft wel genoeg stemmen

Eén van de drie kandidaten waarvan de kandidaatstelling bij nader inzien onvoldoende ondersteund bleek te zijn, heeft genoeg stemmen ontvangen om toegelaten te kunnen worden tot het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland. Dat bleek bij de vaststelling van de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen door het stembureau.

Nadat de kandidaatstelling van de in totaal 184 kandidaten was goedgekeurd door het stembureau bleek dat van drie kandidaten bij nader onderzoek de kandidaatstelling onvoldoende werd ondersteund. Het stembureau constateerde dat een aantal personen verklaarde de kandidaatstellingen nooit ondersteund te hebben met een handtekening. Het ging om de kandidaten drs. J. Jans voor de categorie ingezetenen in het kiesdistrict Noord, drs. Ing. H. Chr. Bremer voor de categorie Eigenaren gebouwd in het kiesdistrict Noord en ir. S. J. Zuierveld voor de categorie ingezetenen in het kiesdistrict Zuid. Het stembureau kon hun kandidaatstelling echter niet meer ongeldig verklaren en de drie kandidaten bleven daarom op de kandidatenlijst staan.

Eén van hen, Bremer, heeft voldoende stemmen ontvangen om toegelaten te kunnen worden tot het algemeen bestuur. Jans en Zuierveld hebben onvoldoende stemmen. De laatsten hadden overigens aan het stembureau te kennen gegeven om, indien zij wel voldoende stemmen zouden hebben, hun zetel niet te aanvaarden. Zij hadden hun kandidaatstelling te goeder trouw willen doen en betreurden het dat deze tekortschoot. Bremer had aangegeven dezelfde weg te zullen volgen, maar heeft naderhand besloten dat niet meer te zullen doen.

Het huidige algemeen bestuur van Rijnland neemt 27 oktober a.s. een besluit over toelating van alle 36 nieuwe bestuursleden.


---

Rijnlands nieuwe bestuursleden bekend

Leiden, 8 oktober 2004

De 36 kandidaten die zijn gekozen voor het nieuwe algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland zijn vastgesteld in een openbare zitting van het stembureau voor de waterschapsverkiezingen. In totaal waren er 184 kandidaten. Het nieuwe algemeen bestuur komt 3 januari 2005 voor de eerste maal bijeen en kiest dan uit eigen midden het dagelijks bestuur van vijf leden. De categorie ingezetenen heeft twee leden en de categorieën eigenaren gebouwd, eigenaren ongebouwd en bedrijven hebben ieder één dagelijks bestuurslid.

Hier kunt u de voorlopige uitslag vinden.


---

Dienstverlening nieuwe stijl en serviceteams per wijk

Katwijk / Rijnsburg / Valkenburg, 5 oktober 2004

De stuurgroep KRV heeft twee notities besproken over dienstverlening en wijkgericht werken in de nieuwe gemeente. Hierin wordt voorgesteld de dienstverlening te verzorgen vanuit een centrale publieksbalie in Katwijk en vanuit twee servicepunten in Rijnsburg en Valkenburg. In het kader van wijkgericht werken worden serviceteams ingesteld die actief zijn in de directe woon en leefomgeving. De kernen die daarbij worden aangehouden zijn de vijf kernen uit de profielschets: Katwijk aan Zee, Hoornes / Rijnsoever, Katwijk aan den Rijn, Valkenburg en Rijnsburg. De twee notities worden in oktober behandeld in de raadscommissies in de drie gemeenten.

De burger centraal
De nieuwe gemeente wil in januari 2006 een goede start maken door te gaan werken via een nieuwe aanpak. In de notitie 'Dienstverlening' wordt dit nader uitgewerkt. Kenmerkend voor deze aanpak is dat het contact met de burger heel letterlijk centraal komt te staan. De burger merkt dit doordat de gemeente bezoekers consequent op dezelfde wijze ontvangt. In de nieuwe gemeente kunnen de inwoners aan één loket terecht voor álle producten. Of het nu gaat om bijvoorbeeld burgerzaken, bijzondere wetgeving, bouwen, wonen, ruimte, economie, milieu of sociale zaken, welzijn, zorg en werkgelegenheid. In de servicepunten kunnen burgers terecht voor producten van burgerzaken en burgerlijke stand zoals huwelijk, geboorte, paspoort, rijbewijs, uittreksels en dergelijke. Hiernaast komen er mogelijkheden voor contacten over wijkaangelegenheden in de directe leefomgeving. Maar met wie de burger ook contact heeft, men kan op dezelfde burgergerichte behandeling rekenen. Verder wordt voorgesteld ruimere openingstijden te hanteren zodat de burger "altijd" terecht kan, ook op meerdere avonden. Tenslotte wordt voorgesteld om extra te investeren in het digitale loket.

Werken per wijk
In de notitie 'Wijkwerken' wordt voorgesteld om invulling te geven aan wijkgericht werken door het instellen van wijkserviceteams die in de vijf kernen worden ondergebracht. Uit organisatorisch oogpunt, is er in de kernen Valkenburg en Katwijk aan den Rijn één wijkserviceteam dat in de twee kernen wordt ingezet. Dit team wordt gehuisvest in Valkenburg. Er komen in totaal dus vier wijkserviceteams. Deze worden geleid door een wijkregisseur, die tevens alle zaken op het gebied van openbare buitenruimten binnen het gebied coördineert. Of het nu gaat om speelplaatsen, groenvoorzieningen of onderhoud. Ook overleg met burgers, buurtverenigingen, opbouwwerk, etc. wordt door de regisseur gecoördineerd.

Met deze manier van werken wil de nieuwe gemeente de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk optimaliseren. Tevens wordt met wijkwerken een oplossing geboden om als nieuwe gemeente dicht bij de burger te staan. Gelet op de schaalvergroting, wordt voorgesteld om in de kernen een huisvestingsvoorziening te hebben voor de wijkregisseur, de wijkserviceteams, het materiaal en het materieel. Op deze wijze ontstaat een laagdrempelige voorziening in en voor de kernen. De weg naar de wijkregisseur moet dan ook kort zijn. Er wordt voorgesteld dat de wijkregisseurs op vastgestelde tijden spreekuur houden, zowel mondeling als telefonisch. Hoe het overleg met de verschillende wijken binnen een kern vorm wordt gegeven, moet nog verder worden uitgewerkt. Gedacht wordt aan een spreekuur op verschillende locaties, zoals in een wijkgebouw en in een servicepunt.


---

Werken aan de Brede Structuurvisie KRV 2020

Katwijk / Rijnsburg / Valkenburg, 5 oktober 2004

Eind augustus/begin september hebben de raden van de drie gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg het projectplan voor de Brede Structuurvisie (BSV) voor de nieuwe gemeente vastgesteld. Dit project gaat nu dus daadwerkelijk van start. Burgers, bedrijven en instanties worden actief betrokken bij het opstellen van deze visie. Nog dit jaar zullen de eerste discussierondes plaatsvinden. Parallel aan dit project loopt een investeringsaanvraag voor de nieuwe gemeente. Het conceptprogramma hiervoor is onlangs vastgesteld door de drie colleges van B&W.

Wat is een Brede Structuurvisie?
Een structuurvisie is een plan waarin de gemeente voor meerdere jaren haar toekomst vastlegt. Op verschillende terreinen, bijvoorbeeld wonen, werken, recreatie, zorg en welzijn, groen, water en milieu, wordt bekeken hoe het beleid er voor de periode tot 2020 uit moet gaan zien en wat daarvan de ruimtelijke gevolgen zijn. Dit biedt de raden houvast bij het stellen van kaders en het maken van keuzes. Ook biedt het de ambtelijke organisatie een leidraad bij het plannen van activiteiten. Normaal gesproken wordt een structuurplan eens in de 10 tot 15 jaar geactualiseerd. De brede structuurvisie voor de nieuwe gemeente moet nog voor de fusie in concept gereed zijn. Al het beleid van de drie gemeenten komt op tafel en wordt wel of niet samengevoegd.

Samen bouwen aan de toekomstvisie
Voor de totstandkoming van de Brede structuurvisie is een aanpak gekozen waarbij burgers, bedrijven en instellingen actief worden betrokken. Voor de werkbaarheid worden zij georganiseerd in een representatief forum. De stuurgroep KRV nodigt dit forum uit voor drie discussierondes. De eerste ronde wordt een schets gepresenteerd, waarna het forum met duidelijke vragen aan het werk wordt gezet. De resultaten worden na iedere discussieronde verwerkt in een nieuwe schets. Op deze manier moet er na de derde ronde een breed gedragen eindproduct liggen: het voorontwerp Brede Structuurvisie. Naar verwachting zullen de discussierondes gehouden worden in december 2004 en in maart en juni 2005. Gedurende het traject worden ook brede bijeenkomsten georganiseerd, waarop de voorstellen aan alle inwoners, organisaties en andere geïnteresseerden gepresenteerd worden.

Investeringsprogramma Stedelijke Vernieuwing
Vooruitlopend op de Brede Structuurvisie is voor de nieuwe gemeente een concept investeringsprogramma voor de komende vijf jaar opgesteld. Dit is nodig om in aanmerking te komen voor subsidie van het Rijk in het kader van het Investeringsprogramma Stedelijke Vernieuwing (ISV2). Het concept ISV2 programma is opgesteld op basis van de profielschets KRV uit 2003 en de lopende projecten binnen de drie gemeenten. Het concept ISV2 programma moet vóór 1 februari 2005 definitief door de gemeenteraden worden vastgesteld.