Gemeente Den Haag

oktober 2004
Bof geconstateerd onder studenten in Den Haag (11 oktober)

Bij circa 30 studenten van Hotelschool Den Haag zijn ziekteverschijnselen van bof geconstateerd. Een eerste onderzoek onder de studenten wees in de richting van bof. De gebruikte testen waren echter negatief. Nader onderzoek (DNA) toont nu aan dat de verwekker van de ziekte een afwijkend (Aziatisch) bofvirus is. De GGD Den Haag onderzoekt nu de achtergrond en de verspreiding van de ziekteverschijnselen. De resultaten zullen over enige weken bekend zijn.

Bof is een ontsteking van met name de oorspeekselklieren. De ontsteking gaat gepaard met zwelling ter hoogte van het kaakgewricht. Bof is een bekende kinderziekte. Door vaccinatie komt deze ziekte in Nederland onder kinderen niet meer voor. Indien oudere personen de ziekte krijgen kunnen complicaties optreden.

Maatregelen.
Alle studenten en medewerkers van de school zijn over het onderzoek, de resultaten en de maatregelen geïnformeerd. Zij die geboren zijn na
1 januari 1978 zullen op korte termijn, op vrijwillige basis, worden gevaccineerd met het BMR vaccin tegen de bof, mazelen en rode hond. Personen ouder dan 26 jaar zijn naar verwachting voldoende immuun voor bof.
De GGD Den Haag zal aparte maatregelen nemen om de contacten van de zieke personen te beschermen. Bij hen wordt nagegaan of zij voor vaccinatie in aanmerking komen.

De GGD Den Haag heeft voor inwoners van Den Haag, die zich nader willen informeren, het volgende telefoonnummer opengesteld: 070-3115270.
Inwoners van andere gemeenten wordt geadviseerd contact op te nemen met de GGD in de betreffende gemeente.