Ingezonden persbericht


Persbericht: unesco centrum nederland 55 jaar

Websites vernieuwd; "Onderwijs voor iedereen" onderwerp van fondsenwerving; nieuwe folder over de UNESCO

Vandaag, 11 oktober 2004, bestaat UNESCO Centrum Nederland (UCN) 55 jaar. De Stichting UNESCO Centrum Nederland werd op 11 oktober 1949 opgericht door de Amsterdamse studenten E. Alderse Baes en J.G. Morreau. Daarmee is UCN het oudste burgerinitiatief om de UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, te ondersteunen. Inmiddels gebeurt dit vooral door fondsenwerving voor UNESCO-projecten en door het voorlichten van het Nederlandse publiek, mede met behulp van de "UNESCO Depository Library".

Onderwijs, waterproblematiek en Werelderfgoed behoren tot de speerpunten in de voorlichting. Onderwijs is de motor van ontwikkeling en voor elk individu de sleutel tot participatie in de samenleving. UCN neemt actief deel aan de Samenbundelingscampagne Recht op Onderwijs (coördinatie NCDO), waarmee in Nederland de aandacht op deze problematiek wordt gevestigd. Ook participeert UCN tijdens de komende Nationale Onderwijs Tentoonstelling NOT (25 t/m 29 januari 2005) in het "Wereldplein", kenniscentrum voor mondiale educatie. Rond water wordt o.a. het nieuwe UNESCO-blad "World of Science" actief verspreid. Voorlichting over de UNESCO-Werelderfgoedlijst hoort tot de dagelijkse praktijk bij het UCN, zowel aan de media als aan het onderwijs en het brede publiek.

Zojuist is de algemene website van UCN, www.unescocentrum.nl, vernieuwd. Naast algemene informatie bevat de site een schat aan thematische links, met zorg gekozen uit de veelheid van ingangen die de algemene UNESCO-site www.unesco.org biedt. Daarnaast wordt meer voorlichting gegeven over de gesteunde UNESCO-projecten.
Ook de aan het analfabetisme gewijde website www.HetABCopReis.nl is vernieuwd. Naast lesbrieven over analfabetisme en over de geschiedenis van het schrift bevat deze site de gedigitaliseerde versie van de expositie Het ABC op Reis, een samenwerkingsproject van Scryption, Diptic en UCN,die de afgelopen jaren door Nederland trok.

In nauwe samenwerking met de Nationale UNESCO Commissie, alsmede met verwante vrijwilligers, contactpersonen, stagiairs en overige relaties in binnen- en buitenland hoopt UNESCO Centrum Nederland met ervaring van jaren en dynamiek van nu voort te werken aan zijn missie: bijdragen aan het wereldburgerschap van de Nederlandse burger, en daarmee aan het doel van de UNESCO: het bevorderen van de vrede en veiligheid binnen en tussen landen door samenwerking op het gebied van Onderwijs en opvoeding, Wetenschappen, Cultuur, en Communicatie en informatie.

Ter gelegenheid van UNESCO's Alfabetiseringsdag, 8 september, hield UCN een fondsenwervingsactie voor diverse onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Ook de eindejaarsactie die nu in voorbereiding is zal steun vragen voor projecten als Leerherbergen in de Sahellanden, opvang en onderwijs voor mishandelde vrouwen in Namibië, onderwijs aan door oorlog getraumatiseerde kinderen in Rwanda, en voor gehandicapte kinderen.

De nieuwe Nederlandstalige voorlichtingsfolder "de UNESCO: wat ze is, wat ze doet", gaat uitgebreid in op de werkterreinen van de UNESCO: onderwijs, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, cultuur en communicatie. De folder bevat ook een korte geschiedenis van de UNESCO.

UNESCO Centrum Nederland geeft in Nederland voorlichting over de UNESCO, en werft fondsen voor projecten in ontwikkelingslanden, met name op onderwijsgebied. UCN bezit het CBF-keur voor goede doelen. Het UNESCO Centrum is het documentatiecentrum over de UNESCO in Nederland en beheert de enige aan deze organisatie gewijde bibliotheek, de "UNESCO Depository Library" in ons land. UCN stond achtereenvolgens onder leiding van dr. E. Lunenberg, mr. E. Jongens, mr. F.H. Tunnissen, mevrouw M.C. Guurink, Hans van der Lee (heden).

***