Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 11 oktober 2004


PvdA: Kabinet te laks met homo-emancipatie


Het homo-emancipatiebeleid van het kabinet toont te weinig daadkracht en is te afwachtend. Tweede-Kamerlid Gerdi Verbeet zal morgen tijdens een overleg met staatssecretaris
Ross-Van Dorp namens de PvdA aandringen op een actiever beleid met een sterke coördinatie.


De weigering van scholen om een speciale editie van het homojongerenblad Expreszo onder leerlingen te verspreiden, toont eens te meer aan dat homoseksualiteit ook in Nederland nog lang niet algemeen geaccepteerd, laat staan vanzelfsprekend is. De PvdA vindt dat veel scholen homoseksualiteit beter bespreekbaar moeten maken. De Onderwijsinspectie moet er volgens Gerdi Verbeet op toezien dat dit daadwerkelijk gebeurt. Al bij eerdere gelegenheden heeft de PvdA gepleit voor een actiever homo-emancipatiebeleid en een fellere bestrijding van pesten en discriminatie van homoseksuele leraren en leerlingen in het onderwijs. Het kabinet toont echter nauwelijks daadkracht. De suggestie van de PvdA om de geschiedenis van homoseksuelen in en na de Tweede Wereldoorlog tot eindexamenonderwerp te maken, heeft het bijvoorbeeld afgewezen.


Niet alleen in het onderwijs geeft de positie van homoseksuelen reden tot zorg. In de voortgangsrapportage Homobeleid 2001-2003 staat dat 'de sociale acceptatie van homo's hapert'. Ook op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en in de sport worden veel homo's gepest of gediscrimineerd en voelen zij zich niet veilig. Geweld tegen homo's op homo-ontmoetingsplaatsen neemt toe. En ook op andere terreinen is de onverdraagzaamheid jegens homoseksuelen zorgwekkend. PvdA-kamerlid Verbeet pleit daarom voor een actief overheidsbeleid. Dat moet onder andere gericht zijn op een effectieve bestrijding van discriminatie, op vergroting van de verdraagzaamheid jegens homoseksuelen en op voortzetting en op uitbreiding van succesvolle projecten over homoseksualiteit en de Islam. Tevens pleit Gerdi Verbeet morgen voor versterking van de coördinatie van het homobeleid door de staatssecretaris van VWS. Staatssecretaris Ross lijkt deze coördinerende rol juist minder invulling te willen geven.




Partij van de Arbeid