XS4ALL

VERSLAG WORKSHOP BEWAARPLICHT VERKEERSGEGEVENS

11 Oktober 2004

XS4ALL organiseerde op 24 september, in samenwerking met het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de Universiteit van Amsterdam, een workshop over een bewaarplicht verkeersgegevens, waarvoor dit najaar waarschijnlijk een voorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer. Een bewaarplicht verkeersgegevens dwingt providers tot het bewaren van logfiles van internetverkeer van hun abonnees zodat die opgeslagen gegevens later door politie, justitie en inlichtingendiensten kunnen worden gebruikt voor onderzoek.

Om te voorkomen dat een dergelijke bewaarplicht geruisloos wordt ingevoerd werd deze kleine workshop georganiseerd. Doel was het informeren van juristen, pers en politici over de achtergrond, stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen en aanzien van een bewaarplicht verkeersgegevens Zaken die daarbij aan de orde kwamen zijn: juridische achtergrond (besluitvormingsprocedure), privacy-aspecten, strafvorderlijke bevoegdheden, technische mogelijkheden en onmogelijkheden.

De deelnemers van de workshop waren het erover eens dat een bewaarplicht verkeersgegevens een disproportionele inbreuk vormt op de privacy van alle burgers.
Het nut van een bewaarplicht staat niet vast en daarbij lijkt een bewaartermijn van langer dan 3-6 maanden in de praktijk niet noodzakelijk. Daarnaast kleven er allerlei praktische bezwaren aan het opslaan en doorzoeken van verkeersgegevens. Tenslotte is nog onduidelijk wie de kosten van een bewaarplicht verkeersgegevens moet gaan dragen: de overheid of de aanbieders van telecommunicatiediensten en hun abonnees.

Meer achtergrondinformatie over een bewaarplicht verkeersgegevens is te vinden op http://www.xs4all.nl/nieuws/bericht.php?taal=nl&id=570

Het verslag van de workshop is te vinden op
http://www.xs4all.nl/nieuws/bericht.php?taal=nl&id=571