Time : 3:50:06 PM
Date : Monday, October 11, 2004
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Sectoraal BPA voor zonevreemde bedrijven Wommelgem, goedgekeurd PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN EN BEGROTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Vlaams minister Van Mechelen:
"Rechtszekerheid voor zonevreemde bedrijven is altijd fundamenteel uitgangspunt van mijn beleid geweest"

Het sectoraal BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) voor zonevreemde bedrijven Wommelgem goedgekeurd !

Vandaag heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen het Sectoraal Bijzonder Plan van Aanleg (S-BPA) voor Wommelgem goedgekeurd.

Hiermee wordt rechtszekerheid geboden aan een handvol zonevreemde bedrijven in de gemeente. Het instrument 'Sectoraal BPA' maakt het mogelijk om zonevreemde bedrijven zone-eigen te maken. Vaak gaat het om bedrijven in landbouwgebied die op deze manier in de juiste (ambachtelijke) zone komen te liggen, of bedrijven die door uitbreiding in landbouwgebied zonevreemd worden.

In totaal werden er 3 deelplannen aan de minister voorgelegd: 'Sint-Damiaan' (Arop vzw), 'Keerbaan' (Machines Collette nv) en 'Jacobsveld' (Laroy nv, Testas nv en Scanfor nv). De laatstgenoemde drie bedrijven kaderen trouwens in de studie Economisch Netwerk Albertkanaal, waarmee de Vlaamse regering een belangrijke bedrijfsader wil creëren tussen de haven van Antwerpen en de Kempen.

Met de bestemmingsplannen, opgemaakt met het oog op een optimale, kwalitatieve inpassing van de bedrijven in hun omgeving, worden de voorziene bestemmingen in het gewestplan Antwerpen gewijzigd. Hierdoor kunnen de vijf Wommelgemse bedrijven in kwestie ter plaatse behouden blijven, en eventueel uitbreiden.

De minister is van oordeel dat de balans van het initiatief van het gemeentebestuur globaal positief uitvalt. Er werd een ruimtelijk aanvaardbare oplossing geboden, die de bedrijven toelaat zich binnen een rechtszeker kader verder te ontwikkelen.

Persinfo, Philippe Heyvaert, woordvoerder
02 - 552.64.35 of 0495 - 23.16.90