Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 11 oktober 2004


Impulscommissie breedband neemt PvdA-voorstel voor garantieregeling over


De PvdA is blij met de steun van de Impulscommissie breedband (commissie Deetman) om een garantieregeling in te stellen voor investeringen in breedband. De PvdA deed dat voorstel dit voorjaar om zo de markt voor breedband open te breken. Momenteel kent Nederland een duopolie: KPN en de kabelbedrijven maken samen de dienst uit. Alleen als investeringen in glasvezel en draadloze technologie op gang komen, zullen ook KPN en de kabelbedrijven in beweging komen. Dat is gunstig voor de consument: hij krijgt meer diensten (in elk geval telefoon, TV en internet) over één verbinding tegen een lager tarief.


De PvdA heeft daarom voorgesteld een garantieregeling in te stellen waarmee 300.000 huizen kunnen worden aangesloten op supersnel breedband (via glasvezel of indien mogelijk via draadloze technologieën). Volgens de PvdA is dat voldoende om marktpartijen ervaringen te laten opdoen met vraagstukken die komen kijken bij de aanleg en met consumentengedrag. De onzekerheid over deze factoren weerhoudt momenteel financiers van investeringen in breedband.


De PvdA is wat verrast door de hoogte van het garantiefonds dat de Impulscommissie voorstelt. De Impulscommissie wil 260 miljoen euro vrijmaken. Daarmee lijkt de markt geen duwtje in de rug te krijgen, maar lijkt de overheid het risico voor de aanleg van glasvezel volledig op haar schouders te nemen. Het uitgangspunt voor de PvdA is dat investeringen door marktpartijen worden opgebracht waarbij de overheid indien nodig een stimulerende rol kan spelen. Voor die stimulerende rol is een garantieregeling een goed idee!


De PvdA wacht met belangstelling af of minister Brinkhorst, zoals hij vandaag heeft aangekondigd, serieus werk gaat maken van de garantieregeling.