Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 9-10-2004

Ross trekt half miljoen uit voor loopsportplan van atletiekbond

Staatssecretaris Ross-van Dorp trekt de komende vier jaar ruim een half miljoen euro uit om de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) te ondersteunen met haar loopsportplan "Beter in Beweging". De atletiekunie hoopt met zijn project de komende jaren 115.000 deelnemers te verleiden tot beweegactiviteiten en daar 30.000 nieuwe leden aan over te houden.

Met het project "Beter in Beweging" neemt de atletiekunie zijn verantwoordelijkheid in het tegengaan van bewegingsarmoede en voorkomen van overgewicht. Het project sluit naadloos aan bij de doelen die VWS heeft neergelegd in zijn nota Sport, Bewegen en Gezondheid. `Ik vind het dan ook heel mooi dat ik de KNAU met deze subsidie kan ondersteunen', aldus Ross-van Dorp. `Het is noodzakelijk dat we het bestrijden van bewegingsarmoede hoog op de agenda zetten. Jaarlijks sterven 6000 mensen doordat ze te weinig bewegen. Dat moet dus veranderen. Hardlopen is een makkelijke vorm van bewegen. Dat kun je op elk moment van de dag doen. Bijvoorbeeld tijdens de lunch of 's avonds nog even na het eten'.

De KNAU richt zich vooral op mensen die nog niet eerder de loopschoenen gestrikt hebben. Daarbij wordt samenwerking gezocht met bedrijven. Ook gaat de KNAU zich bezighouden met sportief wandelen, met jeugd en sport en met de aanleg van loop- en wandelroutes in de bebouwde omgeving. In samenwerking met de Hartstichting moeten in elke provincie minimaal 5 van dergelijke routes aangelegd worden. Het is de bedoeling dat de KNAU, die nu een kleine 100.000 leden heeft, na 2008 het project zelf financiert.