Politie Noord-Holland-Noord

Groot succes Landelijke Politiedag

Hoogwoud 11-10-2004 - Hoogwoud _ Ruim 4000 mensen hebben op zaterdag 9 oktober de Landelijke Politiedag bezocht in Hoogwoud. De politie Noord-Holland Noord gaf met deze dag het publiek een kijkje in eigen keuken. De dag stond in het teken van opsporing. Van sporenonderzoek op de plaats delict met lijk, tot opsporing van snelheidsovertreders met video-auto, van onderzoek naar valse paspoorten door de Koninklijke Marechaussee, tot de wapenhoek van de afdeling bijzondere wetten, het was er allemaal.

Zowel voor jong als voor oud was er veel te zien, te horen en te beleven in sporthal de Weyver. Kinderen hebben zich ware speurders getoond met de puzzeltocht en klommen onbekommerd in en op de vele voer- en vaartuigen, waarbij ook wel eens een sirene werd uitgeprobeerd. Volwassenen hebben in de rijsimulator van 3VO kunnen ervaren welke invloed drank heeft op hun rijgedrag. Tot schrik van de ervaren automobilisten kwam niemand hier virtueel ongeschonden uit. Vingerafdrukken werden genomen en bij de kraam van de Politie Service Lijn was veel belangstelling voor de handige, op bankpasformaat gesneden, informatiekaartjes. Het spel Copspijkers leverde meerdere winnaars op die beloond werden voor hun kennis over politie en het Openbaar Ministerie.

Op de buitenterreinen werden gedurende de hele dag diverse demonstraties gegeven. Hondengeleiders toonden met hun speciaal getrainde honden wat ze in hun mars hebben en met verdachten doen die niet mee willen werken aan hun arrestatie. Ook agenten op de fiets, het zogeheten biketeam, kwamen in actie met hun specifieke aanhoudingstechnieken. Brandweermannen lieten zien hoe een slachtoffer uit de auto wordt bevrijd en toonden hun brandblustechnieken. De helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten trok veel bekijks toen hij landde en na anderhalf uur weer opsteeg. Het publiek werd daarbij, tot grote hilariteit, bijna uit de kleren gewaaid.