Ingezonden persbericht


Utrecht, 11 oktober 2004

Bezuinigingen jeugdbescherming van de baan

De dreigende bezuiniging van 8 procent op de jeugdbescherming gaat definitief niet door. Het ministerie van Justitie heeft dit - na intensieve lobby van de Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep) - vandaag bekend gemaakt.

Het is het derde jaar op rij dat de MOgroep erin slaagt om dreigende bezuinigingen op de Jeugdbescherming te voorkomen. De MOgroep veronderstelt dan ook dat de minister Donner inziet dat het onwenselijk zou zijn de komende jaren wederom bezuinigingen op de jeugdbescherming in te plannen.

Op basis van een motie tijdens de algemene beschouwingen op 29 september heeft de regering 10 miljoen euro uitgetrokken voor de Jeugdzorg. Vandaag is bekend geworden dat vice-premier Zalm akkoord is gegaan met nog 2 miljoen euro extra voor de jeugdzorg. Deze bedragen samen zijn voldoende om de aangekondigde bezuinigingen op de jeugdbescherming geheel te compenseren. Het ministerie van Justitie zal de Bureaus Jeugdzorg hierover nog deze week formeel informeren.

De MOgroep heeft de minister opgeroepen ook de bezuinigingen op de Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI's) ongedaan te maken. Hopelijk ziet de minister van Justitie in dat - in plaats van bezuinigen - er conform het hoofdlijnenakkoord geïnvesteerd dient te worden in de Jeugdzorg. Het terugdraaien van het bezuinigingsvoorstel van Justitie zou de consistentie van het regeringsbeleid versterken: VWS investeert wel daadwerkelijk in de Jeugdzorg. ________________________
Perscontacten:
Onno Hoorn, telefoonnummer 030 - 298 35 61 of 06 - 21 84 73 72 De MOgroep (www.mogroep.nl) is de brancheorganisatie voor onder meer de Jeugdzorg.