Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Korte toespraak van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hans Hoogervorst, ter gelegenheid van de opening van het Medisch Centrum Leeuwarden.

Leeuwarden, 11 oktober 2004
Wijzigingen voorbehouden. Alleen de uitgesproken tekst geldt!

Dames en heren,

Als ik enkele jaren geleden in Leeuwarden mijn been had gebroken, kon ik nog kiezen naar welk ziekenhuis ik zou gaan. Ik had de keus tussen een protestants, een rooms en een rood ziekenhuis. Helaas ontbrak een liberaal ziekenhuis. Niet alleen zou de verzuiling dan compleet zijn geweest, het zou mijn keuze ook makkelijker hebben gemaakt.

Maar gelukkig heb ik nog nooit een been in Leeuwarden gebroken en als het me nu overkomt ­ je weet maar nooit ­ zou de keuze heel wat eenvoudiger zijn.
U hebt er hier de laatste jaren flink op los gepolderd. En naar ik heb begrepen is dat niet geheel zonder slag of stoot gegaan. Protestantse bestuurders die het niet eens waren met de plannen van de katholieken, Sociaal Democraten die de ideeën van de protestanten naar de prullenbak verwezen, enzovoort.

Maar uiteindelijk is het dan toch gelukt om alle animositeit opzij te zetten. Dit prachtige gebouw is er de bekroning van.

Je kunt je natuurlijk afvragen of een fusie van een aantal ziekenhuizen niet leidt tot een verschraling van het zorg aanbod. Maar zoals u allemaal hier in Friesland kunt waarnemen, is dat zeker niet het geval. In deze provincie zijn maar liefst vijf ziekenhuizen, waaronder zelfs één die volgens het weekblad Elsevier het beste van Nederland is. Ik ga er vanuit dat hierdoor de onderlinge concurrentie alleen maar toeneemt en dat zal uiteindelijk ten gunste zijn van de patiënt.

Ik wil dan ook graag benadrukken dat het een misverstand is dat ik er naar streef om in Nederland slechts 40 ziekenhuizen open te houden. Dat is absoluut niet het geval.
Ik streef naar concentratie waar nodig en deconcentratie waar mogelijk. Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Om die reden hecht ik aan het voortbestaan van het ziekenhuis in Dokkum en druk ik MCL op het hart de ingeslagen weg met de locatie Harlingen, waar ik zojuist vandaan kom, met kracht voort te zetten.

In Friesland is een prima evenwicht bereikt tussen concentratie en deconcentratie. Naast grote broer het MCL hebben de andere ziekenhuizen een volledig bestaansrecht.
Daarnaast biedt het grote MCL het voordeel dat hier nu ook zware operaties kunnen worden uitgevoerd, zoals open hartoperaties.

Kortom, de ziekenhuizen in Friesland staan er goed voor. De meeste zijn onlangs gerenoveerd of verbouwd en zijn daardoor klaar om moderne zorg aan te bieden.

Ik wil dan ook graag het MCL feliciteren met dit prachtige gebouw. Hiermee is de infrastructuur van het ziekenhuis helemaal up to date.

Overigens is de nieuwbouw nog helemaal totstandgekomen volgens de klassieke WZV-procedure. Deze procedure gaat veranderen. We staan aan de vooravond van een nieuw regime dat veel meer ruimte biedt aan instellingsbesturen. Zij kunnen dan zélf de afwegingen maken, zonder toestemming van de minister.
De andere kant van die medaille is dat ziekenhuisbesturen dan ook de financiering voor hun investeringen zélf uit de DBC-markt moeten gaan halen.

Maar voor u is het ontwikkelen van plannen voor nieuwe investeringen - neem ik aan - nog niet aan de orde.
Laten we eerst maar eens dit prachtige gebouw openen. Daarmee komt een eind aan een 20-jarige periode. Een periode die begon met een verklaring van behoefte, afgegeven door mevrouw Veder-Smit, die hier ook aanwezig is, en die ik mag afronden. Ik ben daar erg trots op.

Toespraak


---- --