Koninklijke Nederlandse Schaakbond

DSC ten onder tegen Paul Keres (KNSB 1B)
Goed herstel voor Paul Keres (KNSB 1B)
Ook thuisnederlaag voor Spijkenisse (KNSB 1B)
Soepele overwinning De Pion op Rijswijk (KNSB 2C) Mega overwinning Groningen 2 op Haren 2 (KNSB 3A) Groningen 3 verliest nipt van Haren 1 (KNSB 3B) DSC 2 redt het niet in en tegen Utrecht (KNSB 3G) Paul Keres 2 schudt nederlaag eerste ronde van zich af (KNSB 3G)
DSC1 ten onder tegen Paul Keres

In de landelijke eerste klasse heeft het eerste van de Delftsche Schaakclub haar tweede wedstrijd verloren van Paul Keres . Met deze nederlaag staat DSC weer op 50%, en dus in de stand in de middenmoot van die klasse.

Gezien de krachtsverhoudingen vooraf mocht een spannende strijd worden voorspeld: beide teams waren op papier ongeveer even sterk. Aan Delftse kant ontbraken echter twee ervaren spelers, en dus was er reden tot zorg.

Die zorg werd ook bewaarheid. Maar niet omdat de invallers het slecht deden, integendeel! Bij Bobby Voogt ging het zelfs wel lekker. Zijn tegenstander had een kleine combinatie gemist, maar diens stelling bleek toch nog net te redden te zijn. Remise dus. En Walter Anema had het eerst benauwd, maar strafte later door een kwaliteitsoffer de zwarte aanval af. Na een afwikkeling naar een goed eindspel wist hij a la Karpov hij zijn vrijpion te benutten.

Nee, de vaste krachten lieten het dit keer afweten. Arend van Dop was als eerste klaar. Hij kwam met zwart zonder problemen uit de opening, en accepteerde in een gelijke stelling remise. Richard Oranje offerde in de opening enkele pionnen om aanvalskansen te krijgen. De pionnen werden in dank aanvaard, de aanval kwam er niet. Ook Michiel van Wissen werd agressief, en offerde een pion voor de aanval. Ook hier werd de aanval gepareerd, en verloor Michiel in de tegenaanval.

Kees van der Meer kwam geweldig uit de opening. Niet zijn tegenstander onder druk, maar Kees deed daarna iets fout. In slechte stelling ging hij op de veertigste zet door zijn vlag. Ook Kopman Marten Wortel had het moeilijk. Een niet-geslaagde opening kwam hij door geconcentreerd en goed spel van zijn tegenstander niet meer te boven.

Op een bepaald moment stond DSC met 5-1 achter! Ondanks de goede resultaten van de twee invallers gaven de resterende borden geen reden tot optimisme, integendeel! Zowel Gert Legemaat als Ted Barendse trachtten een verloren eindspel nog remise te houden. De enige die een licht voordeel had was Joost Michielsen, die de voordelen van een loperpaar probeerde aan te tonen. Dat zowel Gert als Ted standhielden was qua bordpunten een meevaller. Het voordeel van Joost verdampte door goed verdedigen van zijn tegenstander. Daarmee was een 6,5-3,5 nederlaag een feit.

Paul Keres - De Delftsche SchaakClub 6½-3½
Xander Wemmers - Marten Wortel 1-0
Willem Bor - Joost Michielsen ½-½
Wim van de Fliert - Michiel van Wissen 1-0
Dirk Floor - Ted Barendse ½-½
Frans Konings - Gert Legemaat ½-½
Dirk de Beer - Arend van Dop ½-½
Mark Smits - Richard Oranje 1-0
Bert Both - Kees van der Meer 1-0
Wan Fokkink - Walter Anema 0-1
Andreas Weiermann - Bobby Voogt ½-½