Gemeente Oirschot

Schot in bouwplan Mariaschool

artist impression lokatie Mariaschool

Begin 2005 zal Woningbedrijf Oirschot starten met de bouw van appartementen op het terrein van de voormalige Mariaschool. Hoewel u er de afgelopen weken vast al het een en ander over in de krant heeft gelezen, willen wij u in dit artikel nog eens precies uitleggen wat de stand van zaken is.

Het plan

Op het terrein van de voormalige Mariaschool worden 39 huurappartementen voor starters gerealiseerd. De woningen worden levensloopbestendig gebouwd, wat wil zeggen dat er later ook ouderen in gehuisvest kunnen worden. Ze worden gesitueerd in drie blokken van 12, 13 en 14 woningen met een onderlinge verbinding. De parkeerbehoefte die voor deze woningen ontstaat, zal op het terrein zelf worden opgelost. De drie blokken zullen drie lagen hoog worden, met een terugliggende derde laag. Dat klinkt weliswaar hoog, maar in werkelijkheid wordt het complex slechts een heel klein stukje hoger dan de voormalige Mariaschool. Opmerkelijk onderdeel van het plan is de overkapping van het binnenplein. Hierdoor ontstaat een soort atrium, een binnentuin tussen de appartementen.

Inspraak

Het plan heeft in het voorjaar voor het eerst ter inzage gelegen, de inspraakreacties van omwonenden zijn verwerkt en het inspraakverslag is eind juli door het college vastgesteld. Vervolgens heeft het aangepaste plan nog eens ter inzage gelegen, zodat iedereen zijn of haar zienswijze bij de gemeente kon indienen. In totaal zijn er toen zeven zienswijzen ingediend, die ieder afzonderlijk door de gemeente bekeken zijn. Uit de zienswijzen bleek, dat enkele bewoners zich zorgen maken over de privacy op het naastgelegen kerkhof. Uit de situatietekeningen die de gemeente door de architect heeft laten maken, blijkt echter dat die angst ongegrond is. Het dichtstbijzijnde blok ligt namelijk tussen de 10 en 20 meter van de van de perceelsafscheiding verwijderd. Tussen perceelsgrens en kerkhof ligt ook nog een weg; de inkijk vanuit de appartementen zal dus minimaal zijn. Het huidige groen tussen kerkhof en woningen wordt zoveel mogelijk gehandhaafd. De drie kastanjes die er bijvoorbeeld staan, zorgen ervoor dat het grootste deel van het zicht ontnomen wordt. Bovendien heeft het college besloten om nog een extra groene afscheiding aan te laten brengen, zodat de privacy van de bezoekers van het kerkhof én van de bewoners van de appartementen optimaal gewaarborgd zal zijn.

Hoe nu verder?

Iedereen die een zienswijze op het plan heeft ingediend, krijgt hierop een persoonlijke reactie van de gemeente. De gemeente gaat tegelijkertijd een zogenaamde verklaring van geen bezwaar aanvragen bij de provincie. Als die provinciale goedkeuring binnen is, kan de bouwvergunning afgegeven worden. Overigens komt het plan dan nóg eens ter inzage, zodat belanghebbenden eventueel bezwaar kunnen maken. Naar verwachting kunnen dan begin 2005 de eerste bouwactiviteiten plaatsvinden. En gezien het aantal woningzoekenden dat er op de gemeentelijke wachtlijst staat, is dat maar goed ook!