VVD



11 okt 2004 - VVD: Nederlands EU-voorzitterschap moet politieke druk Ankara weerstaan

Automatisme vrij personenverkeer bij toetreding Turkije expliciet uitsluiten.

Hans van Baalen, Europa-woordvoerder van de VVD, vindt dat Nederland zijn rug recht moet houden en het op 6 oktober jl. door de Europese Commissie uitgebrachte Turkije-rapport niet, onder Turkse druk, mag afzwakken. Ankara verzet zich tegen de conclusies van de Europese Commissie dat het vrij personenverkeer bij Turkse toetreding tot de EU kan worden beperkt en dat het openen van de onderhandelingen niet automatisch tot toetreding leidt.

Van Baalen stelt dat de Europese Raad op 17 december aanstaande uitdrukkelijk moet bepalen dat vrij personenverkeer bij Turkse toetreding tot de EU geen automatisme is, maar een expliciet en unaniem besluit van de lidstaten van de EU vereist, waarbij lange overgangstermijnen aan de orde zijn. De Europese Unie moet haar financiën en subsidies drastisch hervormd hebben om Turkije te kunnen opnemen. Tevens moet Turkije lidmaatschap tijdens de onderhandelingen daadwerkelijk verdienen. Pas wanneer Turkije aan alle voorwaarden voor het lidmaatschap voldoet (zgn. Kopenhagencriteria), dan kan het land tot de EU toetreden. Wanneer Turkije deze uitgangspunten heeft aanvaard, kunnen de onderhandelingen geopend worden.

De VVD, die het rapport van de Commissie eerder "streng, maar rechtvaardig" noemde, staat open voor Turks EU-lidmaatschap, maar gaat uit van strenge voorwaarden.

11 oktober 2004