KRO - De grootste Nederlander

De 'StemWijzer' helpt met kiezen

Op verzoek van de KRO heeft het Instituut voor Publiek en Politiek een speciale StemWijzer ontwikkeld die de kiezer helpt bij het bepalen van een keuze. De StemWijzer maakt daarbij gebruik van de methode zoals die is opgezet voor de waterschapsverkiezingen: het advies leidt naar een kandidaat in plaats van naar een partij, zoals bij de StemWijzer voor de Tweede Kamer-verkiezing.

Aan de hand van twintig stellingen komt de bezoeker van de StemWijzer uit bij de kandidaat met wie hij de meeste overeenstemming heeft. Ook laat StemWijzer zien hoe de negen andere genomineerden scoren. Via een apart resultatenscherm kan de bezoeker zijn eigen resultaten bovendien vergelijken met die van alle andere bezoekers samen.

De StemWijzer groeide zowel in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen 2002 als in die van 2003 uit tot één van de meest bezochte internetapplicaties in Nederland. Beide keren werden ruim twee miljoen stemadviezen verstrekt. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni van dit jaar scoorde www.stemwijzer.nl bijna een half miljoen verstrekte adviezen.