Gemeente Zaanstad

Oostzijderkerk krijgt mooie wijzerplaten

maandag 11 oktober 2004

Onderhoud wijzerplaten toren Oostzijderkerk

Zaanse kerktorens mogen gezien worden. Met blinkend gouden klokken, hoog in de torens. Ook die klokken en wijzerplaten hebben onderhoud nodig. Dinsdagmorgen vroeg, om circa half acht ´s ochtends is de Oostzijderkerk opnieuw aan de beurt. Er verschijnen roestplekken door het bladgoud en dus is het tijd voor flinke opknapbeurt. De wijzerplaten worden verwijderd en keren begin december terug op hun toren.

Eerder dit jaar werd de gehele kerktoren al gerestaureerd. De werkzaamheden zijn goed verlopen, behalve die aan de wijzerplaten. In januari werden die verwijderd voor een opknapbeurt en in de zomer werden ze teruggeplaatst. Door een conserveringsfout kwam er na korte tijd roest door de verf en het bladgoud heen. Dat foutje wordt nu rechtgezet. De vier platen worden naar Asten in Brabant gebracht waar ze opnieuw worden geconserveerd en voorzien van nieuw bladgoud.

De voorbereidingen van de demontage van de wijzerplaten begint al vandaag. Vervolgens worden dinsdag met een telekraan de 160 kilo zware gietijzeren wijzerplaten van de torens gehaald. De kolossale wijzerplaten zullen begin december gereed zijn en weer worden teruggeplaatst. Naar verwachting zal de vernieuwde kerktoren dan ook met schijnwerpers uitgelicht worden.