Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Faunabeheerplan Groningen goedgekeurd
11 oktober 2004

Gedeputeerde Staten van Groningen hebben vandaag het Faunabeheerplan Provincie Groningen van de Faunabeheereenheid Groningen goedgekeurd. Het plan geeft een overzicht van in het wild levende dieren die schade veroorzaken aan de landbouw en aan andere dieren zoals weidevogels. De Faunabeheereenheid heeft in dit plan ook aangegeven hoe zij deze schade in de komende vijf jaar planmatig wil bestrijden.

Op basis van dit plan kan de Faunabeheereenheid (FBE) voor meerdere jaren achtereen van Gedeputeerde Staten ontheffingen krijgen van een verbod uit de Flora- en faunawet om bepaalde diersoorten zoals kraaien, ganzen en knobbelzwanen, te verjagen of af te schieten wanneer deze schade veroorzaken. Gedeputeerde Staten keuren het plan goed voor de periode van vijf jaar. Voor de onderdelen welke betrekking hebben op ganzen en smienten wordt de goedkeuring echter beperkt tot twee jaar, omdat er de veranderingen zijn in het landelijke beleid en er nog gegevens ontbreken.

Volgens het plan is afschot van dieren alleen mogelijk wanneer de grondbezitter eerst andere middelen heeft gebruikt om dieren te verjagen. Zo mogen knobbelzwanen alleen afgeschoten worden, wanneer men geprobeerd heeft de dieren met een zogenaamd vogelafweerpistool (waarmee vuurwerk wordt afgeschoten) te verjagen. Hiernaast is er sprake van verscherpt provinciaal toezicht bij dieren die slechts incidenteel schade aanrichten zoals spreeuwen in fruitteelt en hazen bij asperges. Het gaat daarbij om schade die binnen korte tijd kan oplopen tot duizenden euro's. De teler is verplicht eerst de nodige maatregelen te treffen, zoals het plaatsen van netten bij fruitteelt.

De FBE wil ook weidevogels meer beschermen tegen dieren die eieren en jonge vogels eten zoals kraaien en vossen. Voorlopig gaat het alleen om het ondersteunen van plaatselijke initiatieven van weidevogelbeschermers, omdat in opdracht van het ministerie van LNV een landelijk onderzoek loopt naar de predatie op weidevogellegsels.

Een ander punt is het voorkomen van verdere groei in de reeënpopulatie. De FBE vindt dat de reeënpopulatie uit oogpunt van de draagkracht van de omgeving, zoals voedselaanbod, niet verder kan groeien. Zo blijven de dieren sterk en gezond. Bovendien zou dit kunnen leiden tot een afname van het aantal verkeersongelukken waar de dieren bij betrokken zijn. De FBE stelt maatregelen voor in de regio's waar ongelukken veel voorkomen.

Over twee jaar volgt een evaluatie van het faunabeheerplan, waarna eventueel aanpassingen van het plan volgen.