Universiteit van Amsterdam

Geen dialoog tussen Beckett en Derrida


Promotie Wijsbegeerte


maandag 11 oktober 11.00 uur

Asja Szafraniec onderzocht de wijsgerige betekenis van literatuur in het werk van filosoof Jacques Derrida en van de schrijver Samuel Beckett. Derrida weigerde zich over het werk van Beckett uit te laten: hij zou niet in staat zijn om een dialoog met Beckett aan te gaan. Uit Szafraniecs onderzoek blijkt dat Derrida zijn filosofische belangstelling voor literaire werken motiveert met een zeer specifieke omschrijving van literatuur. Deze omschrijving kent twee aspecten. Het archiverende aspect van een werk staat voor een verlangen van de auteur om zoveel mogelijk te registreren, te verzamelen en onder te brengen in de beperkte ruimte van een tekst. Het wetmatige aspect staat voor de vraag hoe in een werk een zelforganiserend principe totstandkomt. Szafraniec zet deze omschrijving van literatuur tegenover de afwezigheid van verzameldrang in het werk van Samuel Beckett. Haar interpretatie benadrukt Becketts bekende verlangen naar stilte, zijn consequent vermijden van ieder concreet detail in zijn latere proza en zijn vaak geuite voornemen om uiteindelijk niets te zeggen. Dit kenmerk van Becketts werk laat zich niet gemakkelijk in Derrida s denken voegen.

Mw. J.D. Szafraniec: Beckett, Derrida and the event of literature. Philosophical perspectives on the literary. Promotor is prof. dr. H. de Vries.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.