Universiteit van Amsterdam

Maagdenhuis op Maandag: Naar een pensioenstelsel voor de 21ste eeuw

Maagdenhuis op Maandag


maandag 11 oktober 17.30 - 18.00 uur

De vanzelfsprekende kracht van ons pensioenstelsel heeft veel van zijn glans verloren. Toch is er veel om trots op te zijn, stelt prof. dr. Arnout Boot, hoogleraar Ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de UvA. Onze uitgangssituatie is verre van slecht in internationaal perspectief. Maar er zijn grote bedreigingen, en zonder actie is de ontmanteling nabij. Of het nu nieuwe accountingrichtlijnen zijn, EU-belemmeringen, slechte beleggingsopbrengsten, demografische ontwikkelingen of afbreuk van solidariteit door individualisering en toenemende mobiliteit, ons stelsel ligt onder vuur. De grootste bedreiging is de stroperigheid in het maatschappelijk krachtenveld dat elke debat frustreert. Achterdocht en gebrek aan vertrouwen karakteriseren inmiddels de verhoudingen tussen de sociale partners. Visie is nodig om de sterke punten van ons stelsel veilig te stellen. En ja, de overheid laat het ook afweten. Zij durft geen standpunt in te nemen terwijl daar nu meer dan ooit behoefte aan is. Maar er zijn weldegelijk oplossingen die de sterke punten van ons stelsel veiligstellen. Arnout Boot presenteert tijdens Maagdenhuis op Maandag de oplossing.

Onder de titel Maagdenhuis op Maandag buigen topwetenschappers van de UvA en hun gasten zich over wat onlangs ontdekt, bedacht of uitgevonden is. Elke eerste maandag van de maand zijn er gesprekken onder leiding van rector magnificus prof. mr. Paul F. van der Heijden: De ronde tafel van de rector. De universiteitsprofessoren van de UvA treden de andere maandagen op als gastheer. Wekelijks verzorgen zij Kort bericht van het kennisfront.


Locatie: hal Maagdenhuis, Spui 21, Amsterdam.

Toegang vrij.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.