Ingezonden persbericht

Uitreiking certificaat aan oudkomers na inburgeringscursus

Debat in De Rode Hoed

AMSTERDAM, 20040924 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op maandag 11 oktober 2004 het debat 'Het wel en wee van een inburgeringscursus voor oudkomers'. Onlangs volgden ruim dertig oudere mannen en vrouwen, die soms al dertig jaar in Nederland woonden, een inburgeringsprogramma van Milli Görüs Nederland. Aanleiding voor deze bijeenkomst is het feit dat zij op 11 oktober hun certificaat uitgereikt krijgen, na afloop van het debat in De Rode Hoed. Organisatie: De Rode Hoed in samenwerking met Milli Görüs Nederland en Amsterdams Centrum Buitenlanders (ACB). Gespreksleider: Miep van Diggelen (ACB). Aanvang: 14.00 uur in de Grote Zaal.


Programma
Docenten, cursisten en beleidsmakers gaan in op de volgende vragen: Wat voor lessen werden nuttig gevonden en welke niet? Waar hebben oudkomers moeite mee? Sluit het beleid aan bij de huidige praktijk? Participeren mensen beter in de Nederlandse samenleving na het volgen van een inburgeringscursus? Kortom: werkt een inburgeringscursus voor oudkomers?
Met de docenten Wouter Lucas, Karla Brouwer, Bonnie Tabbert en Gabriela Monica. En reacties van: Annemarie Zaat (Thuiszorg), Marilene van Spijk (GG&GD), Gazi Yucel (Stichting HOB), Hulusi Unye, Canan Uyar, Haci Karacaer, Ismail Eryigit (Milli Görüs Nederland), Marjan Bakker (MBVO), Wendela Grondhout (CABO), Mark Boekwijt (Gemeente Amsterdam), Kamal Amain, Masja Cohen (DMO), Ilhan Akel en Fatma Sevinc (NCB).
In de zaal van De Rode Hoed is deze middag een kleine tentoonstelling te zien, met onder meer de schriften van vrouwen die leerden lezen en schrijven, en foto's en uitspraken van cursisten.

Integratie-debat
Het integratie-debat is in volle gang. Iedereen heeft een mening over de 'inburgeringscursussen' voor nieuw- en oudkomers. De ruim dertig cursisten van Milli Görüs Nederland kregen les in de Nederlandse taal en cultuur, de maatschappij en geschiedenis, er werd voorlichting gegeven over gezondheid en het belang van bewegen. Een ander onderdeel was geheugentraining.



Ingezonden persbericht