Provincie Friesland

PERSUITNODIGING

Datum: 5 oktober 2004

Provincie Fryslân organiseert internationale start van het project North Sea Bio Energy

Energie is van wezenlijk belang voor de economie en het welzijn van de mens. Het huidige gebruik van fossiele brandstof is schadelijk voor het milieu. Gebruik van hernieuwbare energiebronnen is een goed alternatief. Voor landen rond de Noordzee is het gebruik van biomassa (hout, mest, energiegewassen, afval) kansrijk. Een internationaal project, onder leiding van de provincie Fryslân, stimuleert het gebruik van biomassa voor energie.

De internationale startconferentie van dit North Sea Bio Energy project vindt plaats op 11 en 12 oktober 2004 in Golden Tulip Hotel Tjaarda Oranjewoud, Heerenveen . Gedeputeerde Piet Bijman zal namens de provincie Fryslân samen met de andere partners het startdocument ondertekenen. De conferentie begint op 11 oktober om 12.45 uur; de ondertekening van het startdocument vindt plaats om 14.30 uur.

De pers is van harte welkom.

Toelichting
In het project North Sea Bio Energy, dat loopt van 2004 tot 2008, werken de volgende partners samen: . Dienst landelijk Gebied Groningen, Nederland . Nij Bosma Zathe, Nederland
. Landwirtschaftskammer Weser-Ems, Duitsland.
. Forestry Commission Scotland - Schotland
. GOM West-Vlaanderen - België

De provincie Fryslân is leadpartner van het project.

North Sea Bio Energy wordt voor 50% betaald uit het Interreg North Sea Programma van de Europese Unie. De totale projectkosten bedragen circa E 4,44 miljoen.

Alhoewel veel bekend is van het gebruik van biomassa, is deze kennis verspreid en is er nog steeds veel te onderzoeken. Het internationale project North Sea Bio Energy richt zich op het stimuleren van het gebruik van biomassa. Het doel van dit project is:
. samenbrengen en vergroten van de kennis over het gebruik van biomassa voor energie; . deze kennis verspreiden naar marktpartijen en relevante organisaties.

Om het doel te bereiken worden de volgende activiteiten uitgevoerd: . het maken van een kennisplatform;
. pilots om innovatieve technologieën, processen en gebruik van diverse typen biomassa te testen en te demonstreren; . het informeren en opleiden van diverse actoren om gebruik van biomassa te vergroten; . opzetten van een netwerk van contactpersonen en "branche offices" . het bouwen van een website
. het oprichten van een virtuele marktplaats voor biomassa.

Om het publiek te betrekken bij het project, ontwikkelt elke partner de komende vier jaar regionale bijeenkomsten en publicaties. De pers wordt daarvan op de hoogte gehouden.


---- --