Ingezonden persbericht


Amsterdam
5 oktober '04

PERSBERICHT

Landelijke werkconferentie: De Egyptische gemeenschap in Nederland

Egyptische belangenorganisaties Stichting Nederlands Verbond voor Egyptische Ondernemers (Amsterdam)en Stichting Egyptisch Centrum Haarlem voor Cultuur en Integratie (Haarlem) organiseren op maandag 11 oktober 2004 de eerste landelijke werkconferentie van en ten dele voor de Egyptische gemeenschap in Nederland. Met de eerste landelijke werkconferentie pogen de initiatiefnemers de maatschappelijke positie van Egyptenaren in Nederland onder de aandacht te brengen van relevante lokale, regionale en nationale beleidsmakers en andere belanghebbenden. Volgens cijfers van het CBS telt Nederland ruim 17.000 inwoners van Egyptische afkomst; volgens vertrouwelijke bronnen binnen de Egyptische gemeenschap zou het echter om minimaal 23.000 personen gaan.

Ondanks het feit dat de eerste Egyptenaren reeds in de jaren vijftig naar Nederland naar Nederland zijn gemigreerd, is er relatief weinig over de bevolkingsgroep bekend. De 'shoarma-ondernemer' mag dan niet meer weg te denken zijn uit het hedendaagse straatbeeld, weinigen weten wat te vertellen over de mensen die deze snack in Nederland beroemd hebben gemaakt. Nog minder mensen weten wellicht dat er naast Egyptenaren van Islamitische afkomst eveneens een relatief grote groep Egyptenaren het Koptisch-Orthodox geloof, naar de leer van de Apostel Marcus, aanhangt en het sociaal-maatschappelijk leven hebben georganiseerd rondom de Koptisch-Orthodoxe Kerken. Over de dynamiek, de aandachtspunten en de obstakels waarmee de Egyptische gemeenschap zich geconfronteerd ziet bij maatschappelijke integratie in Nederland, is nagenoeg niets gedocumenteerd. Welke positie de 'shoarma-ondernemers', hun vrouwen en hun kinderen vandaag de dag maatschappelijk innemen en welke keuzemogelijkheden zij bij het realiseren van hun toekomst hebben, is de inzet van de landelijke werkconferentie.

De landelijke werkconferentie De Egyptische Gemeenschap in Nederland: Maatschappelijke integratie vanuit Egyptisch perspectief zal plaatsvinden op maandag 11 oktober 2004 in congrescentrum Planetarium Gaasperplas, Kromwijkdreef 11, Amsterdam Zuidoost (www.planetarium.nl). In de ochtenduren zullen 3 werkgroepen zich buigen over een aantal stellingen gerelateerd aan onderwijs, arbeidsmarkt & ondernemerschap, sociale participatie en toekomstperspectief. In de middaguren vindt het publieke gedeelte plaats waarin een inleiding over de Egyptische gemeenschap in Nederland zal worden verzorgd, de bevindingen uit de werkgroepen zullen worden besproken en aansluitend een paneldiscussie zal plaatsvinden.

De landelijke werkconferentie is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie

Noot aan de redactie

Voor nadere informatie of aanmelding:
De heer S.J. Deul T/F 020 6361463 M 06 21534484 E info@paripassuconsultancy.nl

De heer Farouk, Ibrahim M 06 20661055 F 020 4636812

Mevrouw Omaima Korz-Noor T 077 3517794 M 06 53379245 -----------------------


---- --