Ingezonden persbericht

Huis automatisering de nieuwe hype

EMMELOORD, 20041011 -- In een huiskamer zijn de elektronische apparaten niet meer weg te denken. Dagelijks drukken we op knoppen van afstandsbedieningen om de TV aan te schakelen, een programma op te nemen of vanuit de luie stoel het geluid iets harder te zetten.


Dit alles is zo gewoon geworden dat we er niet meer bij stilstaan dat we het gebruiken en wat voor een gemak dit geeft. De TV overschakelen op een ander net was vroeger een wandelgang naar de TV toe. In onze herinneringen zal het beeld nog wel eens kunnen bestaan van de strijd over wie er nu moest opstaan om de TV op een ander kanaal te zetten. Zappen was toen nog een onbekend fenomeen.


Wanneer je het bovenstaande afzet tegen de manier waarop wij de verlichting bedienen in onze huizen dan is er iets vreemds aan de hand. Hiervoor staan we nog wel regelmatig op om een lamp aan of uit te zetten. Nog vreemder is het dat wanneer wij ons huis binnengaan een heel traject van lampen eerst aan schakelen om de ruimte te betreden, de lamp weer uitschakelen bij het verlaten en de lamp in de volgende ruimte weer aanschakelen en zo een hele procedure doorlopen.

De hele afhandeling zou immers ook via een automatisch proces kunnen lopen. Zou het niet erg handig zijn als u aankomt bij uw huis en de verlichting in de hal alvast gaat branden en dat u uw huiskamer binnentreed en uw schemerlampen gaan branden op de manier zoals u die prettig vindt.

Huisautomatisering is de term waaronder dit hele gebeuren valt. Dat nog niet iedereen van deze luxe is voorzien komt voornamelijk doordat de modules in de bouwmarkten beperkte mogelijkheden hebben en niet kunnen worden aangestuurd door een computer. En dat apparatuur die dit wel kon erg prijzig waren voor de consument.

De vraag is naar een betaalbaar systeem die ook kan worden aangesloten op de computer groeit enorm. De firma ElekHomica is hierop ingesprongen en heeft onder haar eigen huismerk een betaalbaar systeem geĂŻntroduceerd op basis van het gangbare X10 protocol.
Volgens de woordvoerder van ElekHomica betekend de introductie van dit systeem een doorbraak in de huisautomatisering waarbij de verwachting is dat er binnen 10 jaar niemand meer hoeft te lopen naar het lichtknopje.

ElekHomica verkoopt haar producten via het internet op het adres: www.elekhomica.nl




Ingezonden persbericht