Politie Friesland

Politieberichten van 10/10 (13.00) t/m 11/10 (07.00)

Fryslân 11-10-2004 - Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen, tijdens werkdagen, van 07.00 - 15.00 uur, met bureau communicatie van politie Fryslân op 0900 - 8844.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Zondag om 12.30 uur reed een 47-jarige bestuurder van een auto vanaf de Magere Weide naar de Sam Dresdenstraat. Hier wilde hij linksaf slaan. Een 84-jarige Leeuwarder, die een scootmobiel bestuurde, reed over de Sam Dresdenstraat in de richting van het Westeinde. Hierbij verleende de scootmobiel geen voorrang aan de van rechts komende auto. Op het midden van het kruisvlak kwamen de twee frontaal met elkaar in botsing, waardoor de scootmobiel viel. Deze is dan ook afgevoerd. De bestuurder van de scootmobiel is overgebracht, per ambulance, met onbekend letsel, naar het MCL.

Drachten: rijden onder invloed
Zondag om 15.40 uur werd een 48-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Houtlaan. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Harlingen: eenzijdige aanrijding met dodelijke afloop
Zondag om 16.17 uur reed een auto, bestuurd door een 56-jarige inwoner van Wiuwert, over de Rijksweg A31, komend vanaf de richting Franeker. In de auto zat ook een 32-jarige inwoner van Leeuwarden. Door de auto waren diverse andere autos, die 120 km per uur reden, ingehaald op het stuk weg tussen Franeker en de afslag naar de havens. Toen de automobilist de afslag Harlingen Haven nam raakte de auto naast de weg, kwam in een greppel en tolde vervolgens verschillende malen door de lucht. Getuigen hebben onmiddellijk 112 gebeld en zich ontfermd over de beide slachtoffers, die uit de auto waren geslingerd. De inzittende was even later bij kennis. Het andere slachtoffer werd in eerste instantie gereanimeerd door de politie, later door het ambulancepersoneel, dat snel ter plaatse was. Ook een traumahelikopter is ter plaatse geweest. Na ongeveer een uur bleek dat de inwoner van Wiuwert was overleden. De andere inzittende is overgebracht naar het MCL. Ook een hond, aanwezig in de auto, is gewond geraakt en met de dierenambulance vervoerd. De afrit is afgezet door Rijkswaterstaat. Bureau Ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft een technisch onderzoek verricht.

Harlingen: cameraploeg aangehouden
Bij de dodelijk aanrijding (zie het bericht hierboven) zijn twee journalisten van het lokale Harlinger tv-station GPTV aangehouden. De twee, 57 en 34 jaar, beiden woonachtig in Harlingen, stonden tijdens de aanrijding op de oprit van de N31, richting Amsterdam. Toen de politie besloot om de circa 20 voertuigen die daar stonden te sommeren om door te rijden, weigerden de twee zich te verwijderen. Ze wilden gewoon doorgaan met filmen. Vanwege de gevaarzetting was het noodzakelijk dat de twee zich verwijderden. Na driemaal gevorderd te zijn, zijn de twee aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hen wordt het niet voldoen aan bevel of vordering ten laste gelegd.

Rotsterhaule: jongetje gewond
Zondag om 15.55 uur was een 10-jarige jongen uit Rotsterhaule aan het spelen in een boom achter de Prinses Marijkeweg. Aan de boom hangt een dun touw om wat aan heen en weer te zwaaien. Vermoedelijk is de jongen naar beneden gegleden, waarbij de strop onder aan het touw om zijn hals is geschoten. Waarschijnlijk heeft de jongen zichzelf nog kunnen bevrijden. Het slachtoffer is door de traumahelikopter naar het Academische Ziekenhuis in Groningen overgebracht.

Drachtstercompagnie: illegale zender met moeite uit de lucht gehaald Zondag omstreeks 21.15 uur werd door de Radio Controle Dienst, met assistentie van de politie, een onderzoek gestart naar de illegale zender Roodkapje. De zender bleek zich te bevinden in een caravan, waarbij zich nogal wat jeugd ophield. Een 20-jarige inwoner van Drachtstercompagnie wilde ook al niet echt meewerken. Zo duwde hij de controleur achterover en tegen de borst. Hierop werd de man aangehouden. De rest van de jongeren wilde dit belemmeren, waarop door de politie pepperspray werd gepakt. Uiteindelijk werd dit gebruikt tegen de weinig meewerkende verdachte. Hierna kon deze in relatieve rust naar het bureau worden overgebracht.

Twijzelerheide: uit de bocht
Zondag om 19.00 uur reed een 50-jarige automobilist van Twijzelerheide over het Wyldpaed West. Hier reed de man in een bocht gewoon rechtdoor. De politie heeft de nek van de man, die nog in de auto zat, ondersteund, tot de komst van de ambulance en brandweer. Deze heeft de man uit de auto geknipt, waarna hij naar het ziekenhuis in Leeuwarden is overgebracht. Daar is door de politie bloed van het slachtoffer afgenomen.