TNO

Persberichten 2004
TNO en PSV ontwikkelen nieuwe trainingsmethode per computer

08 oktober 2004

In nauw overleg met Guus Hiddink en de begeleidende staf van PSV ontwikkelt TNO een systeem om tijdens de voetbaltraining positie, snelheid en versnelling van de spelers te meten. Hiermee krijgen de trainers een nieuw `gereedschap' in handen bij hun werk.

TNO heeft in oktober 2004 het trainingscomplex `De Herdgang' van PSV geïnstrumenteerd met bakens die signalen uitzenden naar speciale hesjes die de spelers aanhebben. De hesjes sturen versterkt gegevens terug zodat het achterliggende systeem hun locatie, snelheid en versnelling kan bepalen. Op deze wijze krijgen trainers en spelers meer en directe informatie over de intensiteit van de trainingsarbeid. Ook tactische informatie over bijvoorbeeld het positiespel wordt zo beter en sneller aanschouwelijk gemaakt.

Tijdens de trainingen wordt ook met door Philips ontwikkelde techniek, de hartactiviteit van afzonderlijke spelers gemeten. De borstband registreert de volledige hartactiviteit.

De prestatiegegevens worden door TNO voor voetbal ontwikkelde software direct na de training gevisualiseerd aan de trainers en spelers. Hierdoor kan het trainingsschema verder worden aangescherpt.

Deze spelershesjes zijn op het congres `Sport en Technologie 2004: sport, bedrijven en kennisinstellingen maken werk van gouden combinaties' op maandag 11 oktober in het Philips Stadion te zien.

TNO Sport

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine