Ingezonden persbericht

Veilig in en om School lanceert het Schoolveiligheidsplan

AMSTERDAM, 20041011 -- AMSTERDAM - Het samenwerkingsverband Veilig in en om School (VIOS) van de Amsterdame scholen voor voortgezet onderwijs heeft een cd-rom Schoolveiligheidsplan ontwikkeld. De scholen kunnen daarmee op eenvoudige wijze zelfstandig een eigen, gestructureerd veiligheidsplan samenstellen en gebruiken. Half oktober wordt de cd-rom met bijbehorende map aangeboden aan de Amsterdamse scholen in het VIOS-netwerk.


De cd-rom Schoolveiligheidsplan biedt enkele grote voordelen voor de scholen. Om te beginnen is alle informatie over zowel fysieke als sociale schoolveiligheid bijeengebracht: van eisen voor nooduitgangen tot een stappenplan conflicten; van Arbo-coördinator tot pedagogische conciërge. De school maakt het modelplan tot een eigen schoolveiligheidsplan door vragen (bijvoorbeeld over het schoolgebouw) te beantwoorden en gegevens (bijvoorbeeld personen en telefoonnummers) in te vullen. De cd-rom levert op basis hiervan automatisch de inhoud, die de school daarna eenvoudig verder kan aanpassen en aanvullen. Als het schoolveiligheidsplan eenmaal is opgesteld, is het mogelijk om met één druk op de knop een overzicht te maken van de punten waarop de veiligheid nog verbeterd kan worden.

Het programma is voortgekomen uit het doel dat de scholen zich stelden bij de totstandkoming van Veilig in en om School: op een systematische wijze met de veiligheidsproblematiek omgaan. VIOS-projectleider Wim Ruijsendaal: "Elke school had losse formulieren en stappenplannen op het gebied van veiligheid verspreid liggen in kasten en laden. Deze informatie hebben we verzameld en gestructureerd en de omvangrijke inhoud van het programma is grotendeels hierop gebaseerd. Met deze interactieve cd-rom hebben de scholen nu zowel een gedetailleerd naslagwerk als een unieke ondersteuning bij het opstellen van een eigen veiligheidsplan."

Het verschijnen van de cd-rom komt op een moment waarop schoolveiligheid zeer actueel is. De Miljoenennota noemt een integraal en samenhangend veiligheidsbeleid als een belangrijke doelstelling voor het onderwijs. In Amsterdam maakt de wethouder van Onderwijs Aboutaleb zich sterk voor meer veiligheid op de scholen, onder andere door het voorstel van B&W aan de gemeenteraad om de subsidiëring aan VIOS in 2005 en volgende jaren voort te zetten. Het Schoolveiligheidsplan, waar veel scholen al lang naar uitkijken, helpt mee aan die veiligheid.

Het Schoolveiligheidsplan is mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. TNO Technische Menskunde heeft het programma ontworpen en vormgegeven; Sogeti Nederland B.V. is verantwoordelijk voor de technische realisatie.

Het Amsterdamse samenwerkingsverband Veilig in en om School (VIOS) is vier jaar geleden tot stand gekomen en wordt door de gemeente Amsterdam gesubsidieerd. Ruim vijftig scholen voor voortgezet onderwijs werken samen aan de aanpak van veiligheid in en om de school. De scholen hebben gezamenlijk prioriteiten vastgesteld en realiseren gezamenlijk verbeterplannen. De deelprojecten van VIOS zijn gericht op het personeel, de leerlingen, het schoolbeleid en de schoolomgeving. Het zwaartepunt ligt bij de binding aan de school: leerlingen en leraren die de school beschouwen als hún school, leveren een positieve bijdrage aan de vermindering van het aantal incidenten.



Ingezonden persbericht