D66

Voorzitter Barosso van de Europese Commissie moet de Italiaanse kandidaat-commissaris Buttiglione vragen de eer aan zichzelf te houden. Dat stelt D66-europarlementariër Sophie in t Veld in reactie op de afwijzing van Buttiglione door de Commissie Burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement. Het is uitzonderlijk dat een kandidaat-commissaris een onvoldoende krijgt.

In t Veld pleitte tégen de aanstelling van Buttiglione : Met zijn aartsconservatieve denkbeelden wordt hij niet bepaald een voortrekker op het gebied van de strijd tegen de discriminatie en ook asielzoekers zijn bij hem niet in goede handen. Buttiglione - een speechschrijver van de Paus - noemt homoseksualiteit een zonde en een morele afwijking. Ook heeft hij zeer uitgesproken opvattingen over de plaats van de vrouw in de maatschappij: zij is er om kinderen te baren.

D66 vindt de steun van het CDA voor Buttiglione onbegrijpelijk. Emancipatie is een belangrijk terrein voor Europa, aldus In t Veld. De toezegging van Buttiglione dat hij het beleid niet zal laten bepalen door zijn persoonlijke opvattingen biedt onvoldoende waarborg voor zoiets fundamenteels als onze grondrechten. Met Buttiglione is vijf jaar stilstand op het terrein van emancipatie nog het beste waarop we kunnen hopen. Dat is voor ons onbespreekbaar, met grondrechten marchandeer je niet. Laat Barosso nu maar tonen waar hij staat.

11-10-2004 17:42