Socialistische Partij

Parlementair onderzoek naar IND komt dichterbij

11-10-2004 * Een parlementair onderzoek naar het functioneren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) komt dichterbij, concludeert SP-Tweede-Kamerlid Jan de Wit na afloop van het zoveelste debat over de chaos bij deze overheidsinstelling. De kritiek op de IND heeft een nieuw hoogtepunt bereikt en wordt nu door bijna alle fracties gedeeld.

Al jaren regent het klachten over de IND. De Nationale Ombudsman heeft stapels rapporten aan deze dienst gewijd, maar zonder noemenswaardig resultaat. In tegendeel: tijdens de door de SP geïnitieerde hoorzitting van een maand geleden, verhaalden advocaten, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en van gemeenten over eindeloze termijnoverschrijdingen, rampzalige bereikbaarheid en chaos in de uitvoering. Zowel asielzoekers als vreemdelingen die wachten op een reguliere werk- of verblijfsvergunning zijn hiervan de dupe. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat contactambtenaren respectloos met asielzoekers omgaan en er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen een status te kunnen weigeren.

Tijdens het debat van vanmiddag over de IND zijn al deze problemen opnieuw de revue gepasseerd. Bijna alle fracties stelden vast dat het zo niet langer kan. Bovendien blijkt het onderzoek dat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie door de Algemene Rekenkamer laat uitvoeren, nauwelijks over de asielprocedure te gaan. De Wit: "Ik heb het eerder gezegd: het is hoog tijd voor een parlementair onderzoek naar de IND en ik merk dat het draagvlak voor zo'n onderzoek groeit. Wat mij betreft komt het er liever vandaag dan morgen."

Eén positief puntje kwam tijdens dit debat vast naar voren: minister Verdonk meldde dat vreemdelingen die schade hebben geleden door de problemen bij de IND (bijvoorbeeld omdat ze bij gebrek aan geldige papieren niet aan het werk konden of geen studiefinanciering kregen), die schade op de IND kunnen verhalen.