GroenLinks

GroenLinks verheugd over wegstemmen Buttiglione

Buttiglione tijdens hoorzitting 11 oktober 2004

Beoogd eurocommissaris Buttiglione kreeg geen steun in de justitiecommissie. Tot opluchting van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Mocht Barroso de wens tot vervanging negeren, dan moeten de socialisten en liberalen de rug recht houden en straks tegen de nieuwe Europese Commissie stemmen."

Vorige week schokte Buttiglione velen tijdens de hoorzittingen in het Europees Parlement door uitspraken als 'homoseksualiteit is een zonde' en 'vrouwen moeten na hun trouwen kinderen krijgen en ervoor zorgen'. "Het is absurd iemand die homoseksualiteit als immoreel beschouwt verantwoordelijk te maken voor anti-discriminatie en gelijke rechten", aldus Buitenweg toen na afloop.

Kraakheldere boodschap
Buitenweg laat er geen twijfel over bestaan dat een Europese Commissie met Buttiglione op de post van justitie, vrijheid en veiligheid bij de groene fractie geen genade zal vinden. Buitenweg: "Voor ons is hij onaanvaardbaar op die post. Helaas stemt het Europees Parlement niet over personen, maar alleen over de nieuwe Europese Commissie als collectief. Onze boodschap aan commissievoozitter Barroso is dan ook kraakhelder: Buttiglione moet daar weg, anders zijn wij Groenen helaas genoodzaakt de hele nieuwe commissie af te wijzen."

CDA
Buitenweg is teleurgesteld in het CDA. "Zij bleven samen met de overige christen-democraten vierkant achter Buttiglione staan; een man die homoseksuelen immoreel heeft genoemd. Hieruit blijkt waar het CDA in Europa voor staat."



«