Provincie Overijssel

Kabinet te vaag over rol provincies in Europa

De Europese Commissie is duidelijk: provincies en gemeenten moeten meer bij het beleid worden betrokken. Maar het kabinet spreekt zich er vreemd genoeg niet over uit. De Overijsselse Commissaris van de Koningin Geert Jansen pakte dit onderwerp bij de kop de tweede 'Public School' van de Universiteit in Tilburg voor Nederlandse en Vlaamse bestuurders en ambtenaren. Wil de regering er eigenlijk wel werk van maken?

Jansen is voorzitter van het Bestuurlijk Platform Europa van het IPO (Inter Provinciaal Overleg) en tevens voorzitter van de Nederlandse delegatie van provincies en gemeenten in het Comité van de Regio's. Hij sprak in Tilburg over de rol van regionale en lokale overheden bij de totstandkoming van Europees beleid.

Overheidslaag
Het is onduidelijk of het Kabinet de provincies en gemeenten wel meer actief wil betrekken bij dat beleid. I n de rijksbegrotingen voor 2005 staat hoegenaamd niets over de betrokkenheid van de decentrale overheden. Zelfs niet over de toepassing van het zogenaamde subsidiariteitsbeginsel, dat er in voorziet dat zaken worden opgepakt door de overheidslaag die daarvoor het meest in aanmerking komt.

Dat is opmerkelijk aangezien minister De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing) het binnenlands bestuur in Europees verband zou willen bekijken. En de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben zich nadrukkelijk uitgesproken voor een grotere rol voor regionale en lokale overheden.

Ontwerpgrondwet

De ontwerpgrondwet erkent dat de lokale en regionale bestuurslagen formeel deel uitmaken van de bestuurlijke organisatie van de Europese Unie. Jansen: "Op milieuterrein kunnen provincies en gemeenten nu al hun stem laten horen. Als provincies en gemeenten de verantwoordelijkheid voor de uitvoering op zich moeten nemen, moeten ze ook aan tafel kunnen zitten en meespreken".

Jansen denkt daarnaast aan toegang tot de expertcomité's, waar al voor de totstandkoming van Commissievoorstellen zaken kunnen worden gedaan. Ook wil hij toegang tot het ambtelijk overleg dat Nederlandse onderhandelingsstandpunten vaststelt. Dit is echter iets voor de lange termijn. Over de toepassing van de subsidiariteitstoets moeten in Nederland de eerste afspraken met de regering én het parlement namelijk nog gemaakt worden.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel