Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT
Utrecht, 11 oktober 2004

Succesvol Jeugddebat afgesloten met een domper

Nationaal Jeugddebat op randje van de afgrond

Vandaag debatteerden ruim honderd jongeren tijdens het Nationale Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad met de ministers Donner en Remkes en staatssecretaris Ross. De jongeren voelden de bewindspersonen aan de tand over veiligheid op school, pesten, sport, politiek en Europa. Mogelijk was dit de laatste keer dat zij in de Tweede Kamer hun zegje konden doen.

De Nationale Jeugdraad wil met het Jeugddebat jongeren bij de politiek betrekken en de politiek verbeteren door hun inbreng. Jongeren zijn het bla bla uit Den Haag zat. Wat hen betreft is het tijd voor actie. Zo moet Europa meer aandacht krijgen. Een studiereis naar nieuwe Europese lidstaten kan uitkomst bieden. Of meer aandacht voor de positieve kanten van Europa, zoals het Junior Eurovisie Songfestival. Andere ideeën waren serieuzer; verschillende concrete voorstellen passeerden de revue. Aan staatssecretaris Ross stelden de deelnemers voor om de tienrittensportkaart voor jongeren verder te ontwikkelen. Ze stond niet afwijzend tegenover het idee. Staatssecretaris Ross zal het voorstel dan ook aan gemeenten voorleggen. Misschien kunnen jongeren samen met de gemeenten een goed werkende strippenkaart ontwikkelen.

Met de Kamercommissie Onderwijs gingen jongeren in debat over pesten op school. Volgens de jongeren moet hierover meer voorlichting komen. Jongeren moeten elkaar berispen wanneer zij de fout ingaan. Ook op het gebied van veiligheid kunnen zij zelf meewerken aan een veiligere omgeving, daarover spraken zij met minister Donner. Ik wil wel onderzoeken hoe je jeugdigen kunt betrekken bij de aanpak van probleemjeugd, zei de minister. Den Haag is na het debat nog niet van de jongeren af. De deelnemers gaan met de Nationale Jeugdraad controleren of gemaakte afspraken zijn nagekomen.

Het Nationaal Jeugddebat was een succes. Gedreven jongeren en kritische politici maakten het debat de moeite waard. De deelnemers gaven oplossingen voor problemen die zij belangrijk vinden. Ze waren betrokken bij de politiek en de maatschappij. In de toekomst is hier geen geld meer voor. Het ministerie van VWS weigert het debat nog langer te financieren. Hiermee wordt het negende Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad wellicht het laatste. Alweer wordt zo een manier om jongeren te laten meedoen, meedenken en meebeslissen de nek omgedraaid! , aldus Nationale Jeugdraad-voorzitter, Duco Hoogland.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl en www.jeugddebat.nl

Noot voor redactie,