Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Rapportage 'Uitvoerbaarheid Wet veiligheidsonderzoeken'

11 oktober 2004

29843 Uitvoerbaarheid Wet Veiligheidsonderzoeken

Nr. 1 Brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 oktober 2004

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Defensie, aan de rapportage "Toets van de uitvoerbaarheid van de Wet veiligheidsonderzoeken".
Het onderzoek naar de uitvoerbaarheid van de Wet Veiligheidsonderzoeken (WVO) is door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst verricht in verband met een desbetreffende toezegging van de toenmalige ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.

Het uitgevoerde onderzoek betreft een onderzoek naar de uitvoerbaarheid van de WVO. Bij het onderzoek is een aantal knelpunten gesignaleerd. In de rapportage wordt op deze knelpunten ingegaan en wordt aangegeven welke daarvan met organisatorische maatregelen kunnen worden ondervangen en welke punten tot aanpassing van de wet nopen. Ik zal ter zake een voorstel tot wetswijziging voorbereiden. De organisatorische oplossingen zijn door de AIVD en MIVD zoveel als mogelijk gestart of kunnen binnenkort aanvangen.

Volledigheidshalve wil ik erop wijzen dat naast het genoemde onderzoek ook andere activiteiten zijn en worden ondernomen die gericht zijn op een hoge kwaliteit van de veiligheidsonderzoeken. Zo zijn in 2002 de onderzoeksvragen en overwegingen die in het kader van een veiligheidsonderzoek van belang zijn gemoderniseerd. Dit is neergeslagen in een handboek dat intern consequent wordt toegepast en waarmee de zorgvuldigheid van de afwegingen wordt bevorderd.

Aan het terugbrengen van de gemiddelde doorlooptijden van de veiligheidsonderzoeken en het oplijnen van de redenen om functies aan te wijzen als vertrouwensfunctie wordt de komende tijd bijzondere aandacht besteed.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

J.W. Remkes