Historisch Museum Rotterdam

U bevindt zich hier!
lokatie : Het Schielandshuis datum : 12 oktober 2004 t/m 20 februari 2005

U BEVINDT ZICH HIER!

Hoe zag Rotterdam er ook al weer uit voordat de bommen van 14 mei 1940 de hele stadsdriehoek platlegden? Na de brand die toen ontstond, is de plattegrond van de stad ingrijpend veranderd. De tentoonstelling U bevindt zich hier! in Museum Het Schielandshuis leidt de bezoeker van 12 oktober 2004 tot 20 februari 2005 langs een route door de huidige stad om de oude, verdwenen stad terug te vinden. Het wandelgidsje van U bevindt zich hier! loodst hen langs 25 schilderijen met Rotterdamse stadsgezichten uit de afgelopen eeuwen. Foto´s van de huidige locaties tonen de enorme veranderingen. Met hetzelfde gidsje kunnen de bezoekers buiten het museum de plekken van de schilderijen zelf herontdekken.

Vooroorlogse stadsgezichten van onbekende en bekende meesters, onder wie Johan Hendrik Mastenbroek, Cornelis Springer, Johan Barthold Jongkind en Johannes Weissenbruch leiden de bezoeker door de verdwenen stad. Met medewerking van het Historisch Onderzoeksteam van de Dienst Gemeentewerken zijn de standpunten van de schilders nauwkeurig bepaald. Vanuit dezelfde standpunten heeft Hajo Piebenga in opdracht van het Gemeentearchief Rotterdam foto's gemaakt van de hedendaagse situatie. Zo zijn oude en nieuwe locaties in één oogopslag met elkaar te vergelijken.

Spectaculaire veranderingen
Het resultaat is vaak spectaculair. Een schilderij van het Schielandshuis laat zien hoe het pand, nu bijna verdrukt tussen de hoogbouw, rond 1780 aan de grens van een landelijke omgeving lag. In die tijd domineerde de toren van de Laurenskerk, zichtbaar op vele stadsgezichten, de skyline van Rotterdam. Nu hebben andere, hogere gebouwen die functie als icoon overgenomen, en ligt de Laurenskerk bijna onvindbaar verstopt in het centrum van wat eens de kern van de middeleeuwse stad was. Een doorlopende projectie van verschillende stadsplattegronden door de eeuwen heen, toont de groei en veranderingen van Rotterdam.

Historische Atlas van Rotterdam
Bij de tentoonstelling verschijnt de Historische Atlas van Rotterdam, de groei van de stad in beeld, door Paul van de Laar, Hoofd Collecties van het Historisch Museum Rotterdam, en Mies van Jaarsveld. Dit boek brengt de groei van de stad in beeld: wat ooit begon als een langgerekt poldertje bij de dam in de Rotte groeide uit tot een moderne havenmetropool. De Historische Atlas van Rotterdam wordt uitgegeven door uitgeverij Sun en is onder meer verkrijgbaar in de Museumwinkel.

Dit najaar meer oud én nieuw Rotterdam in Museum het Schielandshuis Wie heeft er vroeger niet eens foto's bekeken door zo'n gek rood-blauw brilletje? Van 28 november 2004 tot en met 3 april 2005 is in Museum het Schielandshuis dit effect weer te beleven tijdens Rotterdam in 3D- de wondere wereld van de stereofotografie. In deze tentoonstelling maakt de bezoeker een bijzondere virtuele wandeling door het Rotterdam van vroeger en het hectische Rotterdam van nu. Dichterbij het gevoel van het oude Rotterdam kan men niet komen