Erasmus Universiteit Rotterdam

Geert Hofstede en Tom Copeland over Fusies

Fusion: Creating synergy?

Op 12 oktober vindt het Sviib Management Week congres plaats met als thema Fusion: creating Synergy?.

Sprekers als Geert Hofstede (Professor Cross Cultural Management), Tom Copeland (Monitor Company), Peter Elverding (DSM) en Onno Ruding (ex Citibank) zullen hun opwachting maken.
Hofstede, wereldwijd erkend om zijn baanbrekende ideeën over landen- en bedrijfsculturen, zal ingaan op knelpunten die optreden bij fusies.
Copeland, schrijver van bestseller 'Valuation: Measuring and Managing the Value of Companies' en autoriteit op het gebied van valuation en risk management, zal ingaan op het creëren van waarde door middel van groei en hoe te voorkomen dat waarde vernietigd wordt. In het middagprogramma volgen studenten en alumni Masterclasses. Tot slot zullen Pieter Winsemius en Cees van Lede lezingen verzorgen.
Het voorzitterschap is in handen van Floris Maljers (KLM).

Achtergrond:
Een aantal jaren geleden was er sprake van een fusie- en overname golf.
Het realiseren van synergie is bij veel fusies en overnames een belangrijke doelstelling. Het waarderen van de synergie in het kader van de onderhandelingen bij de fusie of de overname blijkt in de praktijk echter vaak een groot probleem. Op welke wijze kan de synergie worden bepaald en in hoeverre moet er bij de overnameonderhandelingen rekening mee worden gehouden? Een fusie of overname houdt ook in dat twee bedrijfsculturen samengaan. Deze integratie wordt door het management soms te licht opgevat. In hoeverre is schaalvergroting eigenlijk wenselijk? Enkele jaren later is het een goed moment de effecten van deze golf te bestuderen. De vraag die wij ons stellen is of fusies altijd synergie voordelen creëren.

Het congres is het academisch hoogtepunt van de Sviib Management Week. De Sviib is de studievereniging Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en de grootste studievereniging van Nederland. Het congres vindt plaats in de Doelen te Rotterdam.