Ministerie van Buitenlandse Zaken

voorbereiding van de Informele Bijeenkomst voor Ontwikkelingssamenwerking op 12 oktober van 16:00-17:30

Kamerbrief over AO inzake voorbereiding van de Informele Bijeenkomst voor Ontwikkelingssamenwerking op 12 oktober van 16:00-17:30

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 22

Den Haag

Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

8 oktober 2004

Behandeld

Arjen Kool

Kenmerk

DIE/905/04

Telefoon

00 31 70 348 4834

Blad


1/3

Fax

00 31 70 348 6381

Bijlage(n)

arjen.kool@minbuza.nl

Betreft

AO inzake voorbereiding van de Informele Bijeenkomst voor Ontwikkelingssamenwerking op 12 oktober van 16:00-17:30

Graag informeer ik u hierbij, ter voorbereiding op het AO op 12 oktober 2004, over de voorbereiding van de Informele Bijeenkomst voor Ontwikkelingssamenwerking.

Op 26-27 oktober zal de Informele Bijeenkomst voor Ministers verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking plaatsvinden in Chateau St. Gerlach. De bijeenkomst biedt de mogelijkheid om op informele wijze actuele onderwerpen van de Europese ontwikkelingsagenda te bespreken. Het gaat derhalve om een uitwisseling van gedachten, er vindt geen (onmiddellijke) besluitvorming plaats. Wel kunnen uitkomsten van discussies concreet doorwerken in lopende besprekingen.

Het Nederlands Voorzitterschap heeft er voor gekozen de Millennium Development Goals (MDGs) centraal te stellen in de besprekingen op deze Bijeenkomst, mede in het licht van de VN-top in 2005 waar de balans zal worden opgemaakt van de vorderingen die vijf jaar na dato zijn geboekt bij het realiseren van de doelstellingen. Dit betekent dat de agenda onderwerpen nadrukkelijk geplaatst worden tegen de achtergrond van het verminderen van de armoede en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen in ontwikkelingslanden. Specifieke aandacht is er voor:


1. Beleidscoherentie ten behoeve van ontwikkelingssamenwerking


2. Cairo + 10 agenda


3. Vrede, Veiligheid en Ontwikkeling, in het bijzonder in relatie tot Afrika.

Ad. 1. Hierbij gaat om meer rekening te houden met de gevolgen voor ontwikkelingslanden bij andere beleidsterreinen (zoals bijvoorbeeld handel, landbouw en milieu). De inzet is om via een concrete casus op het gebied van non-tarifaire handelsbelemmeringen de belangen voor ontwikkelingslanden aan te geven en vervolgens te bespreken hoe op systematische wijze rekening gehouden kan worden met de gevolgen van (nieuw) beleid voor ontwikkelingslanden, en welke concrete stappen hiervoor ondernomen dienen te worden. Dit onderwerp heeft vooral betrekking op MDG-8, waarin de ontwikkelde landen worden opgeroepen om, in het kader van een wereldwijd partnerschap, in hun beleid ook maatregelen noemen ten behoeve van verdere sociaal-economische ontwikkeling van ontwikkelingslanden.

Ad. 2 Het betreft hier de bestendiging van het politieke en financiële commitment van de Europese Commissie en de EU lidstaten voor reproductieve rechten en gezondheid, inclusief HIV/AIDS, zoals tien jaar geleden is afgesproken in Cairo. Ook zal gestreefd worden naar verbetering van coördinatie en harmonisatie tussen de EU-lidstaten en de Commissie. Nederland hecht belang aan de Cairo + 10 agenda vanwege het directe verband hiervan met het behalen van de Millenniumdoelen, met name waar het MDG 3, 4, 5 en 6 betreft. Het onderwerp Reproductieve Rechten en Gezondheid zal worden ingeleid door Mw. Thoraya Obaid de Executive Director van UNFPA

Ad. 3 Hierbij gaat het om in EU-verband het belang te onderkennen van vrede en veiligheid voor ontwikkeling. Zonder duurzame vrede en stabiliteit is geen ontwikkeling mogelijk en kunnen inspanningen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking tevergeefs blijken. De besprekingen dienen te leiden tot een meer geïntegreerd beleid en intensievere samenwerking tussen alle betrokkenen, dat wil zeggen ministeries van OS, Buitenlandse Zaken en Defensie. Geprobeerd wordt om in EU-verband meer aandacht te vragen voor ontwikkelingsrelevante activiteiten op het snijvlak van vrede, veiligheid en ontwikkeling.

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zal op 27 oktober deelnemen aan de lunch met de EU-ministers waar een bredere discussie over het behalen van de MDGs zal plaatsvinden. Voorafgaand aan de plenaire bijeenkomst zal op 26 oktober een informeel diner plaatsvinden. Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulpverlening Poul Nielson heeft de uitnodiging van het Voorzitterschap aangenomen om tijdens het diner zijn farewell-speech te houden: hij zal per 1 november plaats maken voor nieuwe Commissaris, Louis Michel.

Voorafgaand aan deze ministeriële bijeenkomst zal door het EU NGO-Network een conferentie in Maastricht worden georganiseerd voor maatschappelijke organisaties uit de EU-landen waarin dezelfde onderwerpen aan de orde worden gesteld. Ik zal de aanbevelingen van deze bijeenkomst persoonlijk in ontvangst nemen, en inbrengen in de discussies tijdens de informele bijeenkomst met mijn collega EU-ministers.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven