STICHTING ROKERSBELANGEN

Uitreiking Sigaar van het Jaar aan Johan Derksen

Amsterdam, 11 oktober 2004

De Stichting Rokersbelangen, Forces Nederland en Sigarenclub.nl reiken op 12 oktober 2004 om 11 uur, in het kantoor van Voetbal International te Gouda, de Sigaar van het jaar uit aan Johan Derksen. Deze uitreiking vindt plaats in het kader van Wereld Rokers Dag. Johan Derksen heeft volgens de organisaties een belangrijke bijdrage geleverd aan het positieve imago van roken in Nederland.

Wereld Rokers Dag
Dit jaar gaat deze dag niet geluidloos voorbij. Daar is dan ook alle reden voor. 2004 kenmerkt zich door een zware terugval in de rechten en waardigheid van rokers. De werkloze rookplek en de rookloze werkplek hebben gezorgd voor een nieuwe tweederangs burger in Nederland.
12 oktober is de dag dat de roker in het zonnetje wordt gezet. Het zal bovendien een verzet zijn tegen de bemoeizucht van de overheid en de propaganda van de anti-rookbeweging.

Waarom 12 oktober?
12 oktober (1492) is de dag dat Columbus voet zette op het eiland San Salvador. De eilandbewoners, die hij er aantrof boden de verre reiziger geschenken aan, waaronder enkele gedroogde bladeren: tabak. Dit is de eerste keer in onze geschiedenis dat in het teken van vriendschap en vertrouwen een rokertje werd aangeboden.

Rokers en niet rokers
Rokers worden door draconische maatregelen zoals accijnsverhogingen en verboden, onder andere op de werkplek, onevenredig zwaar getroffen. Rokers en niet rokers moeten nu eenmaal samenleven in dezelfde wereld en discussie zou verandering moeten brengen, geen verboden. Die wereld moet voor een ieder aangenaam blijven. Daar kan de roker wat aan doen door rekening te houden met zijn niet-rokende medemens wanneer de situatie dat verlangt. De antiroker zou geen fabeltjes de wereld in moeten sturen en de roker niet afschilderen als de meest slechte, intolerante en a-sociale vertegenwoordiger van de mensheid.

De organisaties roepen op deze dag alle rokers op om om 12 uur, uit protest tegen de steeds verdergaande betutteling, een sigaret of sigaar op te steken. Tot voor kort was roken nog de normaalste zaak van de wereld en momenteel lijkt het een verboden handeling.

Stichting Rokersbelangen / Forces / Sigarenclub

De Stichtingen komen op voor de belangen van de volwassen rokers en maken zich sterk voor een samenleving waarin tolerantie en wederzijds begrip tussen rokers en niet rokers bestaat.

Noot voor de redactie,