NAT. COMITE VAN DE OUDEREN

Nederland breekt afspraken zoals gemaakt in VN verband
- Petitie voor kamerleden over behoud Dag van de Ouderen-

Met de stopzetting van de ondersteuning aan het VN initiatief 'Dag van de Ouderen', breekt de Nederlandse regering internationale afspraken over specifieke aandacht voor vergrijzing in VN verband. Het bestuur van het Comité Nationale Dag van de Ouderen biedt daarom op dinsdag 12 oktober om 13.30 uur aan de leden van de Vaste Tweede Kamer Commissie voor VWS in de hal van de Tweede Kamer een petitie aan, ter behoud van de jaarlijkse viering van de Dag van de Ouderen in Nederland. De petitie bundelt ondersteunende oproepen vanuit Lokale Comités, maatschappelijke organisaties en burgers vóór behoud van de viering van de Dag van de Ouderen in Nederland.

Op initiatief van de Verenigde Naties wordt wereldwijd op de eerste oktober van elk jaar bijzondere aandacht besteed aan de maatschappelijke positie van ouderen en 'ouder worden' in het algemeen.

Het Ministerie van VWS maakte de aansluiting van Nederland bij het Verenigde Naties -initiatief financieel mogelijk. De subsidie zal echter vanaf 2005 worden stopgezet in het kader van de bezuinigingen.

Hiermee breekt Nederland internationale afspraken over aansluiting bij dit Verenigde Naties initiatief, zoals vastgelegd in het wereldwijde VN Actieplan tijdens de Tweede Assemblee over Vergrijzing in Madrid (2002).

Voor het Nationaal Comité is dit besluit een onbegrijpelijke keuze. In deze tijd van vergrijzing is er blijvende noodzakelijke aandacht voor beeldvorming, de rol van ouderen in onze maatschappij, en intergenerationele samenwerking. En blijft er behoefte aan innovatie en enthousiasmering in het ouderenwerk.

Sinds 1993 heeft het Nationaal Comité (o.m. onder voorzitterschap van Hedy d'Ancona) samen met ruim 400 Lokale Comités en met maatschappelijke (ouderen)organisaties vorm en inhoud gegeven aan deze speciale Dag .
'Demografische veranderingen brengen ons een diversiteit van mensen zonder weerga. Die verschillen moeten we accepteren en koesteren', zegt Hedy d'Ancona, voorzitter van het Nationaal Comité Dag van de Ouderen. 'Diversiteit vraagt om waardering voor mensen van alle leeftijden.'

Het Nationaal Comité is in 1992 geïnstalleerd door het (toenmalige) Ministerie van WVC.
In 1993 was het Nationaal Comité verantwoordelijk voor het Europees Jaar van de Ouderen. Sindsdien coördineerde zij jaarlijks de Dag van de Ouderen in Nederland.
Het Nationaal Comité richtte in 1996 met NPOE (Nederlands Platform Ouderen en Europa) de stichting SeniorWeb op, het eerste en succesvolle internetinitiatief voor en door ouderen. In 1999 was het Nationaal Comité verantwoordelijk voor het VN Jaar van de Ouderen. Tevens coördineerde zij de inbreng van Nederlandse NGO's (niet-gouvernementele organisatie) aan het Tweede VN Wereldassemblee over Vergrijzing in Madrid (2002).

Het Comité ontwikkelde een veelheid aan beeldvormingcampagnes, waaronder 's werelds grootste Wenskaart voor Kofi Anan, die daadwerkelijk aan de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties is aangeboden in 1998, in gezelschap van de Nederlandse regering (in de persoon van toenmalig minister Evelyn Herfkens).


---


------