Hoogheemraadschap Schieland


Westergouwe gaat toch door

Ondanks een negatief advies van het hoogheemraadschap van Schieland over de gekozen locatie heeft minister Dekker van VROM vanochtend tijdens een bestuurlijk overleg besloten in te stemmen met de realisatie van de woonwijk Westergouwe in de Zuidplaspolder. Daarbij zijn wel strenge waterstaatkundige randvoorwaarden gesteld.

Vanochtend heeft bestuurlijk overleg plaatsgevonden over het al dan niet realiseren van Westergouwe. Bij dat overleg waren aanwezig de minister van VROM, de staatssecretaris van V&W en vertegenwoordigers van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, burgemeester en wethouders van Gouda en dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland.

Schieland heeft nogmaals benadrukt dat de realisatie van Westergouwe niet past in het nieuwe waterbeleid 21e eeuw. Dit is nadrukkelijk erkend door de minister van VROM en de staatssecretaris. Belangrijke overweging om toch in te stemmen vormde het gegeven dat er al zo lang is gesproken over de plannen dat, zij het onder strenge voorwaarden, bestuurlijk redelijkerwijs wel ingestemd moest worden. Vanuit het rijk en de provincie is dan ook aangegeven dat verdere ontwikkelng van woningbouw of bedrijfsterreinen in het veengebied ten zuiden van de A20 niet zal worden toegestaan.

De gevolgen van de bouw mogen niet leiden tot wateroverlast in gebieden elders in de Zuidplaspolder. Dit betekent onder meer dat tenminste 15% van de wijk uit open water dient te bestaan. Verder dient de begane grond van de woningen op NAP -4,50 m te worden aangelegd.