Gemeente Nijmegen

persbericht Datum Nummer persbericht 11 oktober 2004 C089
---

Geuronderzoek in Nijmegen-West en Weurt

Nijmegen is samen met Beuningen en de provincie Gelderland een onderzoek gestart naar de geursituatie in Nijmegen-West en Weurt. De overheden hopen hiermee nieuwe inzichten te krijgen in de oorzaak van de klachten van bewoners in Nijmegen-West en Weurt over stankoverlast. Die inzichten moeten dan weer leiden tot verbetering van de leefbaarheid.

In Nijmegen-West en Weurt heeft sinds 1994 onrust geheerst over een mogelijk verhoogde kans op kanker. Het ervaren van geuroverlast geeft voeding aan de ongerustheid over gezondheidsrisico's. Inmiddels hebben gemeenten en provincie de milieuvergunningverlening en handhaving verbeterd. Het geuronderzoek is een eerste stap om ook geuroverlast aan te kunnen pakken. Dit past in het streven van Nijmegen om de leefbaarheid te vergroten met een gebiedsgerichte aanpak.

Ruim 1200 bewoners rondom de bedrijventerreinen Westkanaaldijk/De Sluis en Noord- en Oostkanaalhavens zijn telefonische geënquêteerd over de leefbaarheid in hun buurt. Bewoners die last hebben van geur werden verder bevraagd. Dit onderzoek geeft zicht op de plaatsen waar bewoners stankoverlast ervaren en hoe erg de overlast is. Daarnaast benadert de gemeente deze week bewoners om over een periode van zes weken de geurbeleving vast te leggen. Behalve de beleving door bewoners meten de onderzoekers met behulp van professionele geurwaarnemers ook de uitstoot en verspreiding van geuren. In 2001-2002 is een pilot voor dit geuronderzoek gedaan bij het bedrijventerrein Westkanaaldijk/De Sluis. Het huidige geuronderzoek vindt plaats in de wijken Biezen, Waterkwartier, Wolfskuil, Hees, Heseveld, Neerbosch-Oost, Lindenholt, Dukenburg, Lent en Weurt. Bedrijven en bewoners zijn via het Kronenburger Forum betrokken bij de opzet en uitvoering van het onderzoek. Dit Forum werkt aan de hand van de resultaten ook plannen voor verbetering uit. De resultaten zijn tegen het einde van dit jaar bekend.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382

---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht