Gemeente Den Haag

oktober 2004
Verplaatsing TNO van Haaglanden naar Cromstrijen weer actueel (11 oktober)

Vandaag hebben de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Cromstrijen en TNO een hernieuwd verzoek bij Minister Dekker van VROM ingediend om medewerking te verlenen aan de verplaatsing van TNO -PML (Prins Maurits Laboratorium) naar de Hogezandse Polder in Cromstrijen. De partijen vragen van de Rijksoverheid een bijdrage aan de verplaatsing van EUR 27 miljoen en tevens bij te dragen aan de ontwikkeling van 500 ha natuur in de Hogezandse Polder. De verplaatsing van het kenniscentrum biedt een waarborg voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van TNO PML, maakt een samenhangende ontwikkeling van de A4-zone bij Ypenburg mogelijk en draagt bij aan de natuurontwikkeling in Hoeksche Waard. In Rijswijk ontstaat ruimte voor de ontwikkeling van woon en /of werkgelegenheidsfuncties

Nieuw voorstel
Het voorstel dat vandaag is verzonden is een reactie op het antwoord van de minister op een eerdere brief van de partijen vorig jaar. De minister gaf destijds aan open te staan voor een onderzoek naar de mogelijke voordelen die de verplaatsing op kon leveren. De laboratoria liggen namelijk op een aantrekkelijke locatie voor andere ruimtelijke ontwikkelingen. De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Cromstrijen, Den Haag en Rijswijk en TNO vonden dat deze opmerking reden genoeg was om een nieuw voorstel te ontwikkelen. Een voorstel waarin de financiële verwachting van de Rijksoverheid tot een minimum is teruggebracht. Vandaag gaat dit voorstel, dat alle deelnemende partijen ondertekenen, richting minister Dekker.

Achtergrond
In 2001 is er voor het eerst gesproken over de verplaatsing van TNO-PML naar Cromstrijen. Deze verplaatsing werd ingegeven doordat de veiligheidsnormen op de locatie Ypenburg volgens de Rijksoverheid overschreden werden. Het laboratorium lag volgens het Rijk te dicht bij de bebouwing en daar moest zo spoedig mogelijk verandering in komen.

Het viel echter niet mee om een nieuwe locatie voor TNO-PML te vinden. Ruimte is in Nederland nu eenmaal een schaars goed, zeker wanneer die ruimte niet te ver uit de buurt van het stedelijk gebied mag liggen. De Hogezandse Polder in Cromstrijen bleek echter bij uitstek geschikt.