Gemeente Den Haag

oktober 2004
Stichting Archeologie Den Haag sponsort Archeologische vloer (11 oktober)

In het Souterrain bevindt zich een unieke archeologische vloer. De vloer van Station Grote Markt toont archeologische vondsten die zijn opgegraven tijdens de aanleg van de tunnel. De vloer is gefinancierd met behulp van sponsors. Ook de Stichting Archeologie Den Haag (STADH) levert een bijdrage. Tijdens de Binnenstadsborrel op dinsdag 12 oktober in café de Boterwaag, overhandigt de stichting een cheque van 16.000 euro aan wethouder Bruins. Met dit laatste bedrag is de financiering van de bijzondere vloer een feit.

Archeologische vloer in Souterrain
Op de vloer van Station Grote Markt ligt een oude kaart uit 1616. De kaart toont het deel van de binnenstad waar de tunnel doorheen loopt. In de houten vloer bevinden zich ondergrondse waterputten. De putten zijn gevuld met archeologische vondsten die gedaan zijn tijdens de aanleg van de tunnel. Door glasplaten in de vloer is het mogelijk om de vondsten te bewonderen. Tijdens de opening van het Souterrain op zaterdag 16 oktober is de archeologische vloer voor het eerst voor iedereen te zien.

Stichting Archeologie Den Haag
De Stichting Archeologie Den Haag is in 1985 opgericht om de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag te ondersteunen bij haar werkzaamheden. De STADH richtte zich voornamelijk op het uitbrengen van publicaties over het in Den Haag uitgevoerde onderzoek. In de afgelopen jaren hebben de bestuursleden heel veel werk verricht en inmiddels kan de afdeling Archeologie op eigen benen staan. Het voortbestaan van de stichting is hierdoor niet meer nodig. Tijdens de Binnenstadsborrel wordt de stichting op een feestelijke manier opgeheven. De bestuursleden van de STADH zullen hierbij aanwezig zijn. Het bestuur van STADH bestaat uit drs. J.R. Magendans (voormalig Stadsarcheoloog van Den Haag), drs. B. Joon, de heer P. Jongmans en mr. dr. C.J. Nyqvist (oud wethouder van Den Haag).