Gemeente Bergen op Zoom


Plaquette met namen van burgerslachtoffers

De onthulling vindt plaats rond 12:45 uur, aansluitend op de plechtigheid bij het Verzetsmonument op het Thaliaplein (Stenen Tuin). Belangstellenden zijn daarbij net zo welkom als de nabestaanden.

Nieuwe lijst
De plaquette bevat de namen van inwoners uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Dit kunnen militairen zijn, maar ook burgerslachtoffers (bijvoorbeeld van een bombardement). En om inwoners van de gemeente die elders gesneuveld zijn, in de jaren 1940-1945. Sinds 2000 ligt er een lijst met namen in een kluisje aan de achterkant van de Sint-Gertrudiskerk. Maar deze lijst is niet compleet. De nieuwe lijst is uitgebreid met de namen van gesneuvelden uit Halsteren en Lepelstraat en van de slachtoffers uit de Joodse gemeenschap. Daarbij is maximale zorgvuldigheid betracht; de conceptlijst heeft meerdere weken ter inzage gelegen en is ook op enkele punten aangepast.

De plaquette komt te hangen aan de achterkant van de Sint-Gertrudiskerk en zal worden uitgevoerd in twee delen. Het materiaal is gepolijst zwart impala graniet van 3 centimeter dik, met gegraveerde letters van 2 centimeter hoog.
Ze worden gelakt zodat de tekst ook met regenachtig weer goed zichtbaar blijft.
De plaquette wordt vervaardigd door Steenhouwerij De Kort, Abraham de Haanstraat 6 in Bergen op Zoom.

Busvervoer
Belangstellenden die het hele ochtendprogramma willen bijwonen, kunnen desgewenst gebruikmaken van gratis busvervoer van de ene plek naar de andere, en zo veel parkeermoeilijkheden voorkomen. Opstappen is mogelijk om 09:30 uur op Plein 13, het Joorenplein of de Gedempte Haven. U moet zich wel vooraf aanmelden; dat is mogelijk tot 15 oktober bij Kabinet gemeente Bergen op Zoom, mw W. Nevels, telefoon (0164) 277 205.

De vlag kan uit!
Op de dagen van de bevrijding en tijdens het defilé zullen veel veteranen en hun familieleden aanwezig zijn. Het Lokaal Comité roept de inwoners van Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat op om de feestelijkheden extra op te luisteren door massaal de vlag uit te steken. Misschien is het wel de laatste keer dat we het dit gebaar kunnen maken voor de 'echte' bevrijders...

Kij voor het volledige programma rondom de Bevrijding op www.60jaarbevrijdingboz.nl